Nyheter

Klingende mynt for NMS

Det Norske Misjonsselskap (NMS) skal selge Misjonærhjemmet i Oslo. – Vi er nødt til å tenke forvaltning fremfor følelser, sier Helge S. Gaard.

– Vi har ikke samme behovet for å bosette misjonærer i Norge for korte perioder som det vi hadde tidligere. Misjonærer i dag har lønn og ordner seg bolig selv. Vi har ikke behov for at NMS stiller med leiligheter lenger, sier Helge S. Gaard, leder av Det Norske Misjonsselskap (NMS) sitt landstyre.

Organisasjonen har vedtatt at Misjonærhjemmet i Lyder Sagens gate i Oslo skal selges. Bygget på en av Oslos mer fasjonable adresser skal seksjoneres til leiligheter og selges.

Følelser

I en pressemelding sendt i etterkant av salgsvedtaket skriver NMS at «vedtaket gir oss imidlertid mulighet til å se etter mer hensiktsmessige og framtidsrettede lokaler i Oslo».

– Er tanken bak salget også at det skal frigjøre midler for NMS?

– Tanken er at salget skal være innbringende. Vi håper at dette skal gi et godt skal resultat for NMS eiendom. De har egen gjeld som de betjener. I tillegg rasjonaliserer vi i organisasjonen og går ned i antall ansatte. Dermed er ikke utleie noe vi prioriterer, sier Gaard.

I pressemeldingen skriver NMS også at de er klar over at vedtaket er kontroversielt og at det vil være delte meninger om salget.

Gaard understreker at NMS er en 175 år gammel organisasjon, og dermed har bygninger mange knytter sterke følelser til.

– For tiden opplever vi inntekter som svikter, og vi er nødt til å tenke forvaltning fremfor følelser omkring dette salget.

Reaksjoner

Vårt Land har tidligere skrevet en rekke artikler om at salgsprosessen i Lyder Sagens har utløst sterke reaksjoner.

– Som tidligere misjonær i Det Norske Misjonsselskap (NMS) er jeg sjokkert over måten NMS behandler sine tidligere misjonærer. Flere av dem føler seg trakassert av NMS Eiendommer, sa tidligere misjonær Torleiv Tislevoll da NMS eiendommer anbefalte landstyret å selge eiendommen.

Han reagerte på at beboerne ikke var blitt godt nok involvert i vurderingen av hva bygget bør brukes til. Han oppfordrer NMS til å involvere og hjelpe beboerne best mulig når bygget nå skal selges.

Les mer: Landsstyret i NMS diskuterte både Lyder Sagens gate 7 og nedbemanning i et møte før helgen

– Trist

Det endelige vedtaket om at bygget skal selges synes han er vemodig.

– Det er litt trist, fordi det er et hus som NMS kunne brukt til veldig mye. NMS sager greinen de sitter på når de selger alle eiendommene sine, sier Tislevoll.

Landsrådsleder Gaard er på sin side bekymret for å spare seg til fant.

– Vi har ikke så mye mer å selge. Vi er veldig redde for at rasjonaliseringen av organisasjonen vi holder på med, hvor vi sier opp ansatte, gjør at vi mister kompetanse vi har bruk for.

NMS har derimot ikke noe valg, ifølge Gaard.

– Vi er nødt til å få inntekter og utgifter i balanse, sier han.

Les mer: Helge S. Gaard, mener ikke bispekandidaturet hans har stått i veien for jobben som landsstyreleder i NMS i den turbulente tiden

Nytt forsamlingslokale

I kjelleren av Lyder Sagens gate har NMS nå forsamlingslokaler. Det blir viktig å erstatte de lokalene når NMS skal se etter nye lokaler for NMS i Oslo, tror Gaard.

– Vi har også NMS gjenbruk og ungdomsorganisasjonen NMSU, som trenger lokaler. Vi vil gjerne ha dem med i denne diskusjonen, sier Gaard.

NMS gjenbruk er en bruktbutikk som drives av NMS. Gaard forteller at de tidligere har forsøkt å finne lokaler til en NMS-butikk i Oslo, men at lokalene ble for dyre. Salget kan bidra til å finansiere lokaler hvis NMS-Oslo ønsker det.

– Det ligger ingen føringer fra landsstyret om hva vi skal gjøre med midlene fra salget. Nå ønsker vi en åpen drøfting med NMS-folk i Oslo, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter