Klima

Klimauroen brer seg etter Trump-sjokk

Ledende, norske politikere tar til orde for at Norge må ta mer aktivt klimagrep etter USAs valg av president som vil forkaste den historiske Paris-avtalen.

– Med utgangspunkt i hva Trump har sagt under valgkampen, er det grunn til å være urolige for klimaet, sier Norges klimaminister Vidar Helgesen (H).

Få timer etter at USA-valget var klart hadde bekymringene for hva Trump-valget betyr for klimaet bredt seg i Stortingets korridorer. Den ukentlige spørretimen ble fylt med sjeldent mange klimaspørsmål:

«Hvilke konsekvenser vil det få for norsk politikk at USA har fått en president som vil trekke landet ut av Paris-avtalen?» og «Står vi i fare for at også andre land som EU og Kina vil redusere sine forpliktelser på klima?» var blant spørsmålene som kom fra partier som Venstre, KrF, Ap, SV og Miljøpartiet De Grønne.

LES OGSÅ: Klimaforhandlingene i gang – her er 9 sentrale punkter

Trump-dag på tinget

Vanligvis er det innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) som må svare hyppigst for seg når hun møter i Stortingets spontanspørretime. Denne gang slapp hun å reise seg en eneste gang.

Sammen med klimaminister Helgesen ble utenriksminister Børge Brende (H) i halvannen time pepret med spørsmål om Trump, klima og handelssamarbeid med USA.

LES OGSÅ: For første gang blir handling hovedtema på klimaforhandlingene

Ut av Paris-avtalen

Overfor Vårt Land uttrykker Helgesen at han forstår de folkevalgtes klimauro – spesielt med tanke på kontrasten til avtroppende president Barack Obama. Obama fikk tilnavnet «klimapresidenten» etter å ha ført det tidligere klimaskeptiske landet inn i en lederposisjon i internasjonal klimapolitikk.

Donald Trump derimot, har kalt fjorårets historiske klimaavtale i Paris for en «kinesisk konspirasjon» og varslet at han vil trekke USA ut av avtalen.

– Obamas lederskap har vært stort og viktig. Nå vil vi se et svekket amerikansk lederskap i klimapolitikken. Det vil ramme klimaet hardt, sier Helgesen.

LES OGSÅ: Budsjettforhandlinger med «fredsgruppe» om grønne avgifter

Paris-avtalen? Det er nettopp tapet av lederskap som nå bekymrer norske politikere mest:

– USA har spilt en helt avgjørende rolle for å få på plass klimaavtalen i Paris, men også for å få med India og Kina, sier Venstres miljøpolitiske talsperson Ola Elvestuen.

– Det er grunn til å tro at klima er området der Trump vil bli mest konkret først. Jeg frykter dette vil gjøre arbeidet med Paris-avtalen vanskeligere, sier SVs leder Audun Lysbakken (SV).

Begge to mener Norge nå må gjøre alt de kan for å samarbeide godt på klima med andre land – for å demme opp for tapet av klimalederskap. Elvestuen mener det er viktig at andre land nå trer frem og går foran:

– Norge kan ikke bli en hovedaktør, men vi må gjøre det vi kan i samarbeid med andre land, sier Elvestuen.

LES OGSÅ: Dyrere i Norge å ta miljøsaker til retten

«Det verste som kunne skje for klimaet»

Under spørretimen etterspurte også flere andre stortingsrepresentanter at det nå kommer tydeligere svar på norsk klimapolitikk.

Også norske miljøforskere roper varsku. «Det verste som kunne skje for klimaet», sier leder for klimaforskningsstiftelsen Cicero, Steffen Kallbekken, til NRK.

LES OGSÅ: Jussen kan tvinge norske politikere til klimakutt

Norge kan ikke erstatte USA

Klimaminister Helgesen sier at Norge må først må se hva Trump-administrasjonen gjør.

– Vi har allerede en lederrolle i klimaarbeidet, som vi har blant annet det i arbeidet med høyambisjonskoalisjonen i Paris. Noe av det samme gjør vi nå i Marrakech, blant annet med diskusjon om arbeidsdelingen.

– Har Norge mulighet til å ta en enda tydeligere lederrolle?

– Vi kan ikke erstatte USA. De som kan spille en tung lederrolle i kraft av posisjon og størrelse er EU og Kina. Men hvis det amerikanske lederskapet faller bort vårt samarbeid med EU desto viktigere, svarer Helgesen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima