Klima

Klimasluttspurten er i full gang

Et nytt og kortere utkast til global klima-avtale ble lagt fram to dager før klimaforhandlingene i Paris etter planen skal avsluttes.

PARIS: Delegatene på klimatoppmøtet i Paris flokket seg onsdag om et helt ferskt avtaleutkast. Det markerer starten på den intensive sluttfasen av forhandlingene.

Ved printerstasjonen i hall 2 på Le Bourget stimlet en stor menneskeflokk sammen med armene strakt fram for å få fatt i en utskrift.

– Et dristig valg

Samtidig flokket nordmenn seg rundt klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) og hennes forhandlingsleder Aslak Brun inne på kontorene til den norske delegasjonen.

– Frankrike har gjort et dristig valg, sa Sundtoft om den splitter nye teksten.

Hun advarte allerede dagen i forveien om at det høyst sannsynlig ville bli mye bråk om utkastet.

Med svetteperler i pannen samlet Sundtoft og Brun norske journalister i et overfylt og opphetet rom for å lose dem gjennom hovedtrekkene i teksten.

LES OGSÅ: Rike land vil ikke gjøre opp for klimaskader

– Gode og dårlige forslag

Dokumentet er på i alt 29 sider, betydelig kortere enn det 48 sider lange utkastet som ble presentert i helgen. Selve avtaleteksten har fått navnet «Parisavtalen» og er på 14 sider. Resten regnes som tilleggsbeslutninger. Mye er ryddet vekk, ifølge Sundtoft.

– For Norges del er det vi har vært mest opptatt av, fremdeles med i teksten, sier hun til NTB.

Men ifølge Sundtoft er det fortsatt både «gode og dårlige» forslag inne. Og på flere avgjørende punkter står partene fremdeles langt fra hverandre.

– Må jobbe dag og natt

Tidligere avtaleutkast har vært fulle av hakeparenteser med alternative formuleringer som markerer uenighet. Men nå er antallet hakeparenteser kuttet med tre firedeler.

– Nå er teksten både kortere og lettere å lese, men det må jobbes dag og natt for å få den ambisiøse og rettferdige avtalen verden trenger, sier klimarådgiver Ingrid Næss-Holm i Kirkens Nødhjelp.

Ett av de vanskeligste temaene i forhandlingene er de rike landenes bistand til klimatiltak i fattige land. Her tror ikke Næss-Holm at det blir enighet før i aller siste innspurt.

– Vi har en ganske lang vei igjen før vi har en god avtale, sier Næss-Holm til NTB.

– Mye arbeid gjenstår

På noen områder er det nye utkastet en «ren» tekst, det vil si et forslag til endelig avtale uten flere alternativer å velge mellom.

Men i flere av de viktigste og mest betente spørsmålene er det fortsatt politisk uenighet. Det gjelder byrdefordelingen mellom rike og fattige land, finansiering av klimatiltak og langsiktige mål om globale utslippskutt, ifølge Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius.

– På disse feltene ber jeg dere trappe opp drøftelsene slik at dere raskt kommer fram til kompromisser, sa Fabius til forhandlerne på klimamøtet da utkastet ble lagt fram.

– Vi har gjort framskritt, men fortsatt gjenstår mye arbeid, sa Fabius.

Han står fast på sitt mål om at avtalen skal bankes igjennom på fredag. Mer sannsynlig er det nok at også lørdagen og kanskje søndagen går med.

Hektisk møtevirksomhet

Etter presentasjonen startet en ny fase med hektisk møtevirksomhet på konferansesenteret.

Det var ventet harde forhandlinger utover både kvelden og natta.

Sundtoft forteller til NTB at hun er håper delegatene så raskt som mulig i disse møtene går inn i reelle forhandlinger om detaljene i avtalen.

– Jeg er veldig spent på partenes forhandlingsvilje og kompromissvilje på bakgrunn av det som foreligger, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima