Klima

Klimaskader kan snus til verdiskaping

Tror flomtruede Odda kan vise vei i arbeidet med å forebygge klimaendringer.

Mens vannmassene i Odda står høyt og situasjonen følges tett, vurderer kommunen og Stortinget hvordan vestlandsbygda kan skånes fra fremtidige vannmasser. Etter initiativ fra kommunen vurderte energi- og miljøkomiteen nylig et forslag om å bygge en vanntunnel under hele tettstedet. Den skal kunne ta unna fremtidige flommer.

– Flommen som røsket med seg infrastruktur og bygninger i Odda sentrum i fjor, var målt til 800 kubikkmeter i sekundet. Men Norges vassdrags- og energidirektorat mener vi må ta høyde for godt over 1000 kubikkmeter i sekundet i Odda i fremtiden, forklarer Aps Per Rune Henriksen, som sitter i komiteen.

LES MER: «Er vi redde nok?»

Vannturbin kan gi penger i kassa

Han håper forslaget om en vanntunnel vil bli vurdert, selv om saken er det han kaller «delikat». Siden Opovassdraget er vernet, må forslaget innom regjeringen. Grunnen er at det i forbindelse med tunnelen vurderes en turbin.

Til gjengjeld kan turbinen finansiere hele investeringen gjennom kraftproduksjon. Uten turbin er prisanslaget 400 millioner, som i så fall må dekkes av staten. Med turbin er investeringen på 600 millioner, men vil kunne selvfinansieres med inntekter.

LES OGSÅ: Global oppvarming har endret måten vi snakker på

Flere eksempler

Dette er et eksempel på at klimatilpasning også kan bli verdiskaping, mener Henriksen.

– Det er blitt gjort før. Mange samfunn på Vestlandet vært plaget av flommer som tok hele livsgrunnlaget. Historisk sett finnes det mange eksempler på at regulering av vassdrag i seg selv har hatt en verdi, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima