Klima

Klimaforhandlinger på tynn is

Det er en fare for at klimaforhandlingene i Katowice ikke kommer i mål, mener CICERO. – Vi må kjempe, sier Bellona-sjefen.

Bilde 1 av 2

– Vi har brukt 24 år på dette, og dette er det 24. møtet. Vi skulle ha kommet lenger på disse årene. Det er helt klart viktig å få med alle, men det går alt altfor sakte framover, understreker forskingsleder ved CICERO Senter for klimaforskning, Steffen Kallbekken til Vårt Land.

LES OGSÅ: KrF gir Venstre drahjelp mot høyere CO2-avgift

– Usikkert

Et mer detaljert regelverk for gjennomføringen av Parisavtalen skal vedtas på det store klimamøtet i Katowice i Polen denne uken.

Men Kallbekken sier det er usikkert om partene blir enige i år. Alt faller på det neste døgnet. Innen fredag skal partene bli enige om det vanskeligste innholdet i Parisavtalen, og som er det overordnede målet for årets klimatoppmøte: et felles regelverk om utslippskutt.

– Hvis ikke partene blir enige, blir det nye forhandlinger neste år. Men da mister vi ett år og sjansen for å nå utslippsmålene er svekket. Det undergraver også tillitten til systemet. Det er helt klart svært uheldig, sier han, og utdyper:

– Bare tenk på investorer som skal bestemme seg for om de skal bygge et solkraftverk eller et kullkraftverk. Hvis de ser at landene ikke blir enige om regelverket, kan de ta det som et signal om at klimapolitikken ikke er streng. De tar sjansen på kullkraften.

LES OGSÅ: Avviser at folkevekst er klimatrussel

Løfter

I Katowice ligger presset på Norge, med klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) i spissen, som sammen med sin singaporske kollega skal finne en løsning for alle land. I tre år har forhandlere jobbet med utkastet som Parisavtalen mangler: et detaljert regelverk på hva landene skal gjøre i praksis.

Et godt regelverk gjør det mulig å etterprøve om landene holder utslippskuttene slik de har lovet. Det sikrer at felles regler gjelder for alle land, og det gir nok informasjon slik at landene forstår hva de skal gjøre, ifølge Kallbekken.

Han mener at forhandlingene kan komme til å strekke seg godt over fristen – trolig over helgen.

– Må sloss

Også Bellona-sjef Frederic Hauge mener klimaforhandlingene går for tregt.

– Synes du slike forhandlinger, som denne, er en effektiv klimakamp?

Det siste vi trenger er alle former for utsettelser. Vi synes det går for tregt. Men vi i Bellona venter jo ikke på svar. Derfor handler vi selv, og har initiert flere prosjekter selv, påpeker Hauge overfor Vårt Land.

Han sier han er bekymret for tiden som går tapt.

– Klimaendringene kommer mye raskere enn vi har antatt, og jeg er rystet over at vi har en regjering som sier vi skal holde på med olje og gass i flere tiår framover. Det viktigste nå er at de rike landene tar konsekvensene og går foran, investerer i fornybar energi og utvikler teknologien, understreker Hauge, og utdyper.

– Det er ikke sånn at demokratiet bare er noe du har. Det er noe vi må sloss for. Det samme gjelder også for Parisavtalen.

LES OGSÅ: Brutalt klima-varsko for India

– Krystallklare

Det er to tema som skaper steile fronter mellom landene. Skal regelverket gjelde for alle, eller skal det være frivillig for utviklingsland og forpliktende for de industrialiserte landene? Og skal regelverket også inneholde andre elementer, som klimatilpasning?

Med det sistnevnte begrepet forsøker enkelte parter å utvanne regelverket, slik at de ikke skal blir for hardt presset til å kutte i utslippene sine, ifølge Kallbekken.

– Kina, Saudi-Arabia og India ønsker et todelt og – eller – et utvannet regelverk. Men sannsynligheten for at det skjer, er liten. Norge, EU og USA, som ønsker felles regelverk, er krystallklare på at de ikke kan godta det, sier Kallbekken.

Han mener det er en utfordring at klimaforhandlingene bygger på konsensus, slik at ett eller få land kan blokkere forhandlingene – selv om de andre landene er enige.

– I mange sammenhenger er det mer effektivt å jobbe i mindre grupper av land som alle ønsker en ambisiøs klimapolitikk, som et tillegg til de globale forhandlingene, sier forskningslederen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima