Nyheter

Klimaendringer forverrer enorm sultkrise

Organisasjoner og forskere slår alarm om tørke og klimaendringer som forsterker afrikanske sultproblemer. Utviklingsforsker advarer mot å neglisjere en «taus katastrofe».

Advarslene står i kø om en eskalerende sultkrise i det sørlige Afrika. Tallene varierer noe, men situasjonen er dramatisk:

• Oxfam advarer om at mer enn 52 millioner mennesker i 18 land i det sørlige, østlige og sentrale Afrika «kan nærme seg sult på kritisk nivå på grunn av ekstremvær, forsterket av fattigdom og konflikt».

• Redd Barna advarer om den verste tørkeperioden på 35 år på Afrikas Horn. Etter langvarig nedbøssvikt står nesten 13 millioner mennesker foran kritiske sultnivåer. Halvparten av dem er barn, som risikerer svekket vekst og dårligere hjerneutvikling.

• FN og World Vision advarer om at 45 millioner mennesker i 16 land i sørlige Afrika vil oppleve matmangel det neste halvåret.

 

Enorme tall

Anslaget på 45 millioner mennesker i regionen som rammes av ulike grader av matmangel, tilsvarer hele befolkningen i Spania. Dersom disse menneskene, barn og voksne, skulle legge seg ned etter hverandre, ville det tilsvare 38 rekker ved siden av hverandre fra Lindesnes til Nordkapp.

– Konflikt og klimarelaterte årsaker i Afrika har bidratt til at antallet som sulter i verden har økt de siste tre årene, til over 820 millioner, etter at det lenge har vært en nedgang, sier professor Dan Banik ved Senter for Utvikling og Miljø, Universitetet i Oslo.

Han påpeker at Afrika rammes uproporsjonalt hardt. Med 256 millioner underernærte på kontinentet, er nesten en av tre som sulter i verden en afrikaner, mens kontinentet knapt utgjør 17 prosent av klodens befolkning.

· LES OGSÅ: Bård Vegar Solhjell blir ny Norad-direktør

Klimaeffekt

– Problemene vi nå ser i store deler av Afrika, med tørke, flom og matmangel, er i tråd med det klimaforskerne forventer framover, med økt usikkerhet både i avlinger, matvarepriser, og tilgang til mat som følge av dette, sier forskningsleder Jennifer Joy West ved CICERO Senter for klimaforskning.

Hun understreker at sultkrisen i Afrika er sammensatt, preget av så vel klimaoppvarming som konflikt, fattigdom og dårlig styresett, som gjør det vanskeligere for folk å få stabilt tilgang til mat. Langvarig tørke og ekstremhendelser som syklonene i Zimbabwe og Mosambik øker problemene med matmangel. Det samme gjør konflikter som i Sudan, Sør-Sudan og Somalia.

Mens Afrika utgjør 17 prosent av klodens befolkning, står kontinentet for bare 5 prosent av verdens samlede klimagassutslipp.

– Vi må se på ansvarsfordeling og rettferdighet når velstående utslippsland bidrar til å forverre livsvilkårene for de som fra før har minst inntekt, og minst kapasitet til å håndtere klimaendringer. Millioner av småbønder i Afrika er blant de som er mest sårbare og har minst ressurser til å tilpasse seg klimaendringene gjennom å diversifisere sin virksomhet og skaffe seg alternative inntekter, sier Jennifer Joy West.

«Varslet katastrofe»

Dan Banik kaller sult en varslet, men taus katastrofe, som langt fra får nok oppmerksomhet. De første fasene, underernæring og akutt underernæring, blir i liten grad nyhetsstoff. Først når det utvikler seg til hungersnød eller sultkatastrofe, med oppsiktsvekkende bilder av avmagrede og døende mennesker, ser det ut som opinionen våkner. Men lenge før det kan matmangelen være så alvorlig at mennesker dør.

– Man griper inn for sent. Alle hungerskatastrofer er varslet. Vi vet på et tidlig tidspunkt hva som må gjøres, hvilke områder som blir hardest rammet og hvilke grupper som er mest sårbare. Likevel får vi hungerskatstrofer der hundretusenvis dør, sier Banik.

Han mener det må diskuteres om de som har ansvar og unnlater å gripe inn med tiltak for å hindre slik hungersnød, bør bli stilt politisk og juridisk til ansvar. Det kan gjelde et lands sentrale myndigheter, men også lokale byråkrater som kanskje har unnlatt å varsle tidsnok noe de burde kjenne til.

– FNs sentrale bærekraftsmål for 2030 om å utrydde fattigdom og sult, er ekstremt viktige for Afrika. I dag ligger disse langt bak skjema, og ironisk nok makter ikke mange småbønder i de mest sårbare områdene engang å produsere nok mat til seg selv. Det trengs en kraftig opptrapping av investeringer som kan øke matproduksjonen på en klimavennlig og bærekraftig måte, sier professor Dan Banik.

· LES OGSÅ: Klimaendringene styrker terrorgruppe

Klimatilpasset

Førsteamanuensis Ola Westengen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) sier at det pågår mye og intens forskning for å utvikle et mer klimatilpasset og produktivt jordbruk i sør. Det utvikles blant annet plantesorter som er mer motstandsdyktige mot tørke og ekstremvær, samt bedre teknologi som er tilgjengelig for fattige småbønder.

– Klimaeffekten slår allerede negativt inn i afrikanske land, og vil gjøre det stadig vanskeligere å oppnå målene om full matsikkerhet. Det er likevel fullt mulig, gjennom riktig satsing og mer ressurser, sier Westengen, som forsker på klima og jordbruk.

Blant tiltakene han nevner er økt bruk av subsidier til afrikanske bønder, noe som i dag ofte blir avvist av markedsideologiske grunner. Det til tross for at både europeisk og amerikansk jordbruk er hjulpet fram og holdt i live av ulike støtteordninger.

Westengen berømmer Solberg-regjeringen for at den nylig la fram en handlingsplan for bærekraftige matsystemer i norsk utenriks- og utviklingspolitikk.

– Jeg håper Norge kan ta et internasjonalt lederansvar på dette viktige utviklingsfeltet, sier han.

LES MER OM KLIMAENDRINGENE:

· DEBATT: «Det er slik klimaforskerne lenge har sagt: Hete, tørke, styrtregn og ras vil bli den nye normalen»

· FN-topp frykter katastrofe for økonomi og klima ved Trump-gjenvalg

· – Stadig utvider vi ­grensene for hva vi anser som ­akseptabel lidelse

---

Global sult

  • I 2018 var det 821,6 millioner mennesker i verden som led av sult, ifølge FNs matsikkerhetsrapport 2019.
  • Av disse bor 514 millioner mennesker i Asia, 256 millioner mennesker i Afrika, og 42,5 millioner mennesker i Latin-Amerika og Karibia.
  • To milliarder av klodens rundt 7,7 milliarder mennesker har moderat eller alvorlig grad av mangel på trygg mat.
  • Nesten 150 millioner barn under fem år lider av lav vekt i forhold til alderen.

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter