Klima

Klimaendringene styrker terrorgruppe

Konflikt og tørke har ført 300.000 mennesker på flukt i Somalia hittil i år. Ny forskning viser hvordan klimaendringene i landet styrker terrorister og forverrer konflikt.

Dødelig tørke har jevnlig rammet landet på Afrikas Horn, men tørkeperiodene er blitt hyppigere og verre. De klimarelaterte lidelsene forsterkes av at Somalia lenge har vært en mislykket og konfliktfylt stat med ødelagte samfunnsstrukturer.

2,6 millioner mennesker er internt fordrevne, og sårbarheten i befolkningen blir kynisk utnyttet av terrorgrupper som al-Shabaab, viser ny forskning fra det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI.

SIPRI: Forsterker konfliktbildet

Seniorforsker Florian Krampe ved SIPRIs program for klimaendringer og risiko, sier at klimaendringene forsterker konfliktbildet og øker presset på et underdimensjonert myndighetsapparat og rettssystem. Dermed svekkes fredsmulighetene i et av verdens mest klimasårbare land.

– Klimaendringene legger også sterke hindringer i veien for FN-styrken UNSOMs innsats for å skape fred og sikkerhet og styrke myndigheter og rettssystem, sier Krampe, som sammen med Karolina Eklöw har forfattet rapporten Climate-related security risks and peacebuilding in Somalia.

LES MER: Tørke forsteker Sør-Sudans problemer

Ifølge rapporten utnytter den islamistiske terrorgruppen al-Shabaab det økende omfanget av tørke, flommer og matmangel til å tilby matvarehjelp, pengestøtte og andre sosiale tjenester til en nødlidende befolkning.

Ny strategi fra terrorgruppe

Med sin nye strategi som «gode hjelpere» søker al-Shabaab økt legitimitet i sivilbefolkningen.

Ifølge en offiser i FN-styrkene som er intervjuet i rapporten, foretrekker mange somaliere å oppsøke shariadomstoler i regi av al-Shabaab for å få avgjort saker, fordi de er mer handlekraftige og mindre korrupte enn det ordinære rettsvesenet.

– I Somalia har det vært langvarig konflikt mellom en rekke grupperinger og på mange nivåer. Da er det vanskelig å skille mellom om hvorvidt klimaendringer bare forsterker konflikt, eller om de også bidrar til å skape konflikt, sier Florian Krampe.

LES OGSÅ: Somaliere til valg i Norge

Strid om Thunbergs Nobel-kandidatur

I diskusjonen rundt årets Nobels fredspris har direktør Henrik Urdal ved Institutt for fredsforskning (PRIO) påpekt at det ville blitt feil å gi prisen til den unge klimaaktivisten Greta Thunberg, fordi forskere ikke kan påvise noen enkel og opplagt sammenheng mellom klimaendringer og konflikt.

– Underbygger SIPRIs forskning en tydeligere sammenheng mellom klimaendringer og konflikt, Krampe?

– Det er en voksende enighet om at klimaendringer øker sannsynligheten for at vold skal inntreffe. Men sammenhengen er ikke fortutsigbar, og er veldig avhengig av hvor og når og hvilke klimakonsekvenser som oppstår. Langt viktigere er den dobbelte eksponeringen for både klimaendringer og konflikt som vi påpeker i Somalia-rapporten, og som påvirker og endrer hele sikkerhetslandskapet. Det fordrer en ny og mer helhetlig tilnærming til fredsbygging, sier Florian Krampe.

LES MER: Tilbyr Somalia milliardlån

Ressurskamp når beitemark tørker

Hele 94 prosent av Somalias nomadiske befolkning, blant annet gjetere, lever nå i fattigdom. Tørken ødelegger gamle beiteruter, og tvinger nomader til å finne nytt utkomme og flytte dyreflokkene til områder der de ofte havner i konflikt med bofaste bønder om ressursene.

Flyktninghjelpens landdirektør Victor Moses anslår at nesten halvparten av de mer enn 300.000 som bare i år er drevet på flukt i Somalia, har forlatt sine hjem på grunn av tørke.

– Den knusende tørken har ført til tapte avlinger, døde husdyr og tomme vannkilder. Samtidig kommer den væpnede konflikten stadig nærmere manges hjem, sier Moses.

Totalt er rundt 2,6 millioner somaliere fordrevet av en konflikt som har pågått i flere tiår.

LES MER: Jakter jobber i Afrika

Al-Shabaab rekrutterer også barn

Internt fordrevne blir utsatt for rekruttering fra grupper som al-Shabaab. I 2018 hadde Somalia verdens høyeste omfang av barn rekruttert og utnyttet i væpnet konflikt, ifølge SIPRI-rapporten.

– Får vi mer konflikt når klimaendringene blir sterkere, og kan klimaendringer i seg selv antenne væpnet konflikt og krig?

– Klimaendringer øker sannsynligheten for konflikt, men det er den dobbelte eksponeringen for både klimaendringer og konflikt som gjør det hele mye mer kritisk. I dag klarer vi ikke å respondere godt nok på en stadig mer kompleks sikkerhetssituasjon, når klimaeffekter og konflikt begge er tilstede og forsterker problemene.

– Må tenke mer helhetlig

Krampe mener mangel på en helhetlig tilnærming, inklusive kamp mot klimaendringer, vil undergrave muligheten for at fredsoperasjoner skal lykkes.

– Da vil det oppstå fem nye hull i båten mens vi er opptatt av å tette det ene hullet på den andre siden. Militær respons vil ikke være noen løsning på dette. Klimaendringene skaper tøffe sikkerhetsmessige utfordringer som det ganske enkelt ikke finnes noen harde sikkerhetsløsninger på, sier SIPRI-forskeren.

Etterlyser afrikansk lederskap

Krampe påpeker at Afrika er det mest sårbare kontinentet for klimaendringer, som henger uløselig sammen med mulighetene for fred og sikkerhet.

Han utfordrer afrikanske ledere til å ta større eierskap og gå foran i å finne svar på kontinenters klimarelaterte sikkerhetsrisiko, og anbefaler Den afrikanske union (AU) å utpeke en spesialutsending for klimaendringer og sikkerhet.

---

Somalia

  • Somalia har vært herjet av borgerkrig og fravær av myndighetsstrukturer i mer enn to tiår etter diktatoren Siad Barres fall i 1991.
  • Ekstremvær og ekstremistiske grupperinger som al-Shabaab er store utfordringer. Mellom januar og september i år har tørke og konflikt drevet mer enn 300.000 mennesker på flukt.
  • Innen utgangen av året ligger det an til at 2,1 millioner somaliere vil lide av sult. Ifølge Redd Barna mangler 6,3 millioner somaliere nok mat, nesten halve befolkningen.
  • Den afrikanske union (AU) har hatt en fredsbevarende styrke (AMISOM) i landet siden 2007. FN har

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima