De siste ukene har smitten i Norge økt, og vi er tilbake på nivået vi var i uke 16 og 17, altså midten av april. Det viser FHIs ukesrapport.

Forrige uke ble det meldt i 357 ny smittetilfeller. FHI anslår at vi i løpet av de neste to ukene ender opp på 23 smittetilfeller per 100.000 innbygger. Da vil Norge etter norske myndigheters krav til EØS- og Schengen-land, bli farget rødt, ifølge VG.

– Er det vi ser nå starten på en ny bølge?

– Det vi ser er en økning av lokale utbrudd. Om det blir en ny bølge er tidlig å si, men jeg er bekymret for den økningen som skjer uke for uke, svarer Helen Brandstorp, divisjonsleder for analyse og samfunn i Helsedirektoratet.

Mindre reising til utlandet?

– Må vi forberede oss på en helt ny måte å leve på?

– Jeg tror at vi er mer smittebevisste nå enn det vi har vært tidligere, og det er noe jeg tror vi kommer til å ta med oss. Hvis man tenker på hvordan folk hilser i Asia hvor folk bor mye tettere, tror jeg det blir mindre klemming og bedre håndhygiene på oss og, sier Brandstorp.

– Må vi bruke håndsprit for alltid?

– Det tror jeg ikke, ler hun.

Brandstorp tror at vi vil se at nordmenn kutter i feriereiser til utlandet fordi vi har fått en ny respekt for smittsomme sykdommer.

– Vi var et reisende folk, men det tror jeg er i ferd med å endres nå. I den formen tror jeg kanskje miljøbevegelsen har fått litt drahjelp av koronapandemien, sier hun.

Divisjonsleder for analyse og samfunn i Helsedirektoratet, Helen Brandstorp, er usikker på om det kommer en ny smittebølge, men tror vi vil se flere lokale utbrudd.
Foto: Finn Oluf Nyquist/Helsedirektoratet

Divisjonsleder for analyse og samfunn i Helsedirektoratet, Helen Brandstorp, er usikker på om det kommer en ny smittebølge, men tror vi vil se flere lokale utbrudd.

Kan teste seg når man vil

– Kan vi forhindre en ny bølge?

– Nå vet vi hva vi skal gjøre for å unngå å bli smitta, og for å unngå å smitte andre. Vi har kanskje glemt litt det med sosial omgang i sommer, men nå har vi en større smittebevissthet enn i vinter. Dermed er det mulig å stoppe større bølger og lokale utbrudd, forklarer hun.

Før måtte testing skje via lege, og man ble kun testet ved mistanke. Brandstorp tror flere vil teste seg fremover. Fra onsdag 12. august kan alle som mistenker at de er koronasmittet, teste seg, skriver fungerende assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, i en pressemelding fra Helsedirektoratet.

Svaret kommer en til to dager etterpå når man logger seg inn på helsenorge.no.

Smitten vil skje mer lokalt

De siste ukene har smitten i hovedstaden økt såpass mye at Oslo anses som et rødt område med mer enn 20 smittede per 100.000 innbygger. Overfor NTB utelukker ikke byrådsleder Raymond Johansen å iversette nye tiltak hvis situasjonen utvikler seg.

Helen Brandstorp tror ikke vi vil se en stengning slik vi så i mars da hele landet var med, men at nedstengning vil skje i de områdene hvor smitten er høy.

– Vi har gode planer både lokalt og nasjonalt. I Indre Østfold opplevde de nylig at mange ble smitta på kort tid. Da stenger kommunen ned i en kort periode for å begrense smitten. Jeg tror vi vil se mer lokale tiltak som dette, sier hun.

Alle skal få teste seg, og behøver ikke henvisning fra lege. Her er prøvetakingsstasjon av koronaviruset utenfor Aker Sykehus i Oslo.
Foto: Stian Lysberg Solum/ NTB scanpix

Alle skal få teste seg, og behøver ikke henvisning fra lege. Her er prøvetakingsstasjonen av koronaviruset utenfor Aker Sykehus i Oslo.

Konstaterer at syke kan bli slappe og nestemte

Yngre mennesker bruker lang tid på å komme seg, og flere sliter med tretthet måneder etter de ble smittet. Det skriver den britiske avisa The Times.

– Ser vi noe til psykiske helseskader hos norske som har hatt korona?

– Innen helse ser vi på kroppen som én. Det fysiske påvirker det psykiske, og omvendt. Flere pasienter i Norge, også yngre, får symptomer som ligner på kronisk tretthetssyndrom, hvor man blir slapp og er nedstemt. Det er noe vi vet litt om, sier Brandstorp.

 


Les mer:

 

Ungdom synes livet har blitt verre med korona

De bodde, jobbet og ba sammen. Nå er 13 døde av korona...

Frykt for skrekkscenarioer når korona sprer seg i fattige og krigsherjede land