Nyheter

Klart nei til prestebetaling

Foredragsholder og prest, Per Anders Nordengen, mener biskopene strammer skruen for hardt overfor prester som ikke er ansatt i Den norske kirke.

Bilde 1 av 2

– Måten dette vedtaket er utformet og formidlet på, rammer alle oss som ikke jobber i kirken, men som stiller opp til kirkelig tjeneste. Jeg er lei meg for ordbruken, sier prest og foredragsholder Per Anders Nordengen.

I slutten av februar vedtok et samlet bispekollegium å stramme inn overfor privatpraktiserende prester. Det var prest Solfrid Bjørkelid Dyrøy i Mandal som sparket i gang debatten om privatpraktiserende prester for ett år siden. Hun fikk kraftig kritikk fra prost og biskop da hun gjorde kjent at hun tilbød private prestetjenester som samtaler og seremonier mot betaling.

«Å bruke presterettighetene med tanke på kommersiell virksomhet lar seg derfor ikke forene med vigslingens formål», står det i vedtaket fra Bispemøtet.

– Vi vil helst ikke bruke disse som vikarer, siden dette kan markedsføre tjenestene deres, men det er grensetilfeller her, sa saksordfører og biskop i Agder og Telemark bispedømme Stein Reinertsen.

LES OGSÅ: Prest gir opp firma etter bispepress

Blir spurt om å vie

Hovedvirksomheten til Nordengen er foredragsvirksomhet. Likevel oppgir han at han tar på seg prestekjolen et par-tre ganger i måneden, både som innhentet vikar, men også som etterspurt prest til for eksempel vielse.

– Jeg er stolt over å være prest, og selv om jeg ikke driver forkynnende virksomhet, legger jeg ikke skjul på bakgrunnen min. Ikke sjeldent blir jeg oppsøkt av folk for å utføre en kirkelig tjeneste i etterkant av foredrag, sier han

Når han blir tilbudt betaling, fakturerer han Presteforeningens takster, som for tiden er på 2.160 kroner for en vigsel.

– Det er ikke store inntekten. På ett år sitter jeg igjen med om lag 10.000 kroner, når utgiftene er trukket fra, sier han.

Han håper biskopene nå kan avklare hva betyr det å være privatpraktiserende prest.

– Er jeg å regne som privatpraktiserende prest? spør han.

LES OGSÅ: Vil ikke bruke privatprester

Kun betaling fra kirken

Biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, ønsker Nordengen og andre prester som ikke er ansatt i Den norske kirke velkommen til tjeneste.

– Vedtaket er ikke ment for å utelukke noen, men de må arbeide under visse prinsipper, sier Nordhaug som var fungerende preses under bispemøtet.

Prinsippene Nordhaug skisserer er

• kirkelige tjenester skal formidles av kirken selv via prosten, som er den som har oversikt over vikarbehov

• medlemmer skal ikke betale for kirkens tjenester. Unntaket er at man kan måtte betale for bruken av kirken om man ikke tilhører soknet.

– Noen prester har et ønske om privat kommersiell virksomhet basert på kirkelige handlinger. Det er ikke forenlig med prestetjenestens karakter og det kan ikke kirken godta, sier han.

Gratis for medlemmer

Prester kan gjerne, som Nordhaug selv har gjort, stille opp for familie, slekt og venner som ønsker å bli viet, men det krever fullmakt fra presten som har ansvar i soknet. Man kan heller ikke ta betalt for en slik tjeneste.

– En slik betaling bryter med prinsippet om at kirkens tjenester skal være gratis for medlemmer, sier Nordhaug.

Siden det ikke er en nødvendig vikartjeneste, betaler heller ikke Den norske kirke for oppdraget.

Ikke privat bruk

Presteforeningens Martin Enstad har forståelse for biskopens innstramming.

– Det viktige med bispemøtets vedtak er at det påpeker at fellesskapets tjenester skal være gratis. Ordinasjonen er til for å gjøre tjeneste og skal ikke være grunnlag for privat virksomhet, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter