Nyheter

Klart for niqabforbud i skolen

Kunnskapsministeren starter nå arbeidet med å forby heldekkende ansiktsplagg.

Arbeidet med å utrede et forbud mot å bruke niqab og burka i skolen starter allerede i høst. Forbudet skal gjelde i fra grunnskole til universitet:

– Vi setter i gang arbeidet raskt – for å fjerne tvil, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) under innspurten av årets trontaledebatt.

Dermed unngikk Stortinget en situasjon der det ble demonstrert splid med regjeringspartner Frp under en avstemning i Stortinget. Han kommer også et Ap-forslag om å stortingsbehandle forbud mot ansiktsdekkende plagg i forkjøpet.

– Kunnskapsdepartementet kommer til å sette i gang arbeid for at vi skal få et nasjonalt regelverk for å hindre heldekkende plagg som dekker hele ansiktet, nettopp i skoler, universiteter og høyskoler, opplyste Røe Isaksen.

Listhaug sa nei

Slik endrer også regjeringen posisjon: For få uker siden klargjorde nemlig integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) at det ikke var aktuelt med noe nasjonalt forbud.

Hun fikk masse refs internt og i sosiale medier. Frps stortingsgruppe ønsket en slags omkamp. Og det endte med at Frps parlamentariske leder fremmet et slikt forslag ved trontaledebattens begynnelse.

LES OGSÅ: Burkabråk i Frp-regi

Jente med kors

I innlegget fastslo kunnskapsministeren at religionsfriheten er «en helt sentral del av et hvert liberalt demokrati». Den innebærer ikke bare retten til personlig tro, men også retten til å uttrykke sin tro.

– I det siste har representanter tatt til orde for at Norge bør gå over til en mer sekulær samfunnsmodell – slik man har i Frankrike. Jeg ønsker ikke en fransk modell, at man skal måtte gjemme sin tro. Vi bør fortsatt være en stat som bygger på en kristen-humanistisk arv, sa Røe Isaksen.

– Jeg ønsker at en ung troende kristen jente som går med kors, skal kunne vise dette. Jeg ønsker at en jødisk gutt skal gå med en kippa og kunne vise det. Og jeg ønsker ikke forbud mot hijab, forklarte kunnskapsministeren.

I skolestua er det uansett avgjørende at en lærer skal kunne kommunisere – og at alle skal kunne se ansiktsuttrykkene til hverandre.

LES OGSÅ: Hareide ut mot SVs sekularisme

Gjelde hvor?

Sannsynligvis er heldekkende ansiktsplagg et svært lite problem i norsk grunnskole. Røe Isaksen tror likevel det kan være mer utbredt innen universitets- og høyskolesektoren.

Kunnskapsministeren vil vurdere om forbudet skal gjelde bare i klasserommet, i hele undervisningsbygget og på utdanningsinstitusjonens område.

– Men hensikten er klar: Vi ønsker et nasjonalt regelverk, klargjorde han.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter