Nyheter

Klarer seg ikke uten private barnehager

Kommersielle aktører står for hver tredje barnehageplass. Byrådet i Bergen ønsker seg bedre kontroll med hvordan de offentlige midlene brukes.

– I dag har vi ikke god nok mulighet til å føre kontroll med profittuttaket deres. Da kan vi ikke sørge for at det offentlige tilskuddet går tilbake til driften, sier Pål Hafstad Thorsen, byråd for barnehage, skole og idrett i Bergen.

I en undersøkelse utført av Ipsos på oppdrag fra venstresidens tenketank, Manifest, sier 78 prosent av de spurte at de ønsker å begrense kommersielle aktørers mulighet til å ta ut profitt fra velferdstjenester.

Tirsdag skrev Vårt Land om politikerne i Bergen og Oslo sitt ønske om å kommunalisere de kommersielle sykehjemmene. En lignende operasjon innen barnehagesektoren er ikke juridisk mulig.

Nødvendig med private

– Vi har ingen planer om å kommunalisere de kommersielle barnehagene i Bergen. Totalt utgjør alle de private barnehagene om lag 70 prosent av dekningen vår. Slik handlingsrommet vårt er i dag, gir ikke Stortinget oss mulighet til å kommunalisere noen av disse, sier byråd Thorsen.

– Hvorfor er det så høy andel av private?

– Den rødgrønne regjeringen satte seg et veldig ambisiøst mål da barnehageforliket ble vedtatt på Stortinget. De ville ha full barnehagedekning innen 2005, og da var det nødvendig å samarbeide med de private.

Byråd Thorsen i Bergen understreker at kommunen kan være interessert i å overta driften av kommersielle og ideelle barnehager hvis eierne selv ønsker å legge ned driften.

– Det viktigste for oss er å ha et godt samarbeid med disse aktørene. Vi må ha en avtale om kvalitet- og brukerundersøkelser. Langt på vei bruker vi i dag allerede de samme strategiene i de offentlige og private barnehagene.

LES MER: Velferdsprofitører på tynn is

Nesten 50 prosent privat

Også på landsbasis er tilstedeværelsen av private barnehager stor. I et svarbrev til stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) viser kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til de nyeste tallene fra 2014.

Da var det totalt 286.414 barnehagebarn i Norge. 83.728 av disse gikk i kommersielle, private barnehager. 53.215 gikk i ideelle, private barnehager. I tillegg var det 1.745 barn i andre private barnehager som ikke er kategorisert.

Totalt utgjør de private aktørene 48 prosent av den totale barnehagedekningen. De kommersielle alene utgjør 29 prosent.

LES MER: Privat velferd er kommet for å bli

Ulike modeller

– Politikerne har ingen mulighet til å forby eller legge ned private barnehager. De kan selvfølgelig kjøpe dem opp, men det vil bli dyrt, sier Espen Rokkan, direktør for juridisk avdeling i Private Barnehagers Landsforbund (PBL).

I motsetning til private sykehjem, som drives på anbud for en bestemt periode, er barnehagenes tillatelse på utbestemt tid.

Rokkan synes det er meningsløst å skille mellom kommersielle og ideelle aktører når kommunene først har åpnet for private aktører. Han mener det er umulig å holde de private aktørene utenfor markedet.

– Politikerne kan i fremtiden velge vekk private aktører innen barnehagesektoren, men da må kommunen drifte selv. Spørsmålet er jo hva de tenker å gjøre med de barnehagene som allerede er oppe og går, sier Rokkan, som også er bystyremedlem for Høyre i Bodø.

Han har ikke forståelse for byrådens ønske om flere verktøy fra Stortinget.

– Byråden kan kontrollere kvalitet, og det ønsker vi at han gjør. Det er til stor nytte for oss, og skulle strengt tatt bare mangle når vi mottar støtte. Hvis man ønsker å måle barnehagene etter hvordan de driver økonomisk har han også mulighet til det gjennom økonomiforskriften i barnehageloven.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter