Nyheter

Klarer ikke å stoppe hets mot rohingyane

Facebook har ikke klart å stoppe hatefulle og dehumaniserende innlegg mot rohingya-muslimer i Myanmar, innrømmer selskapet selv.

Det var nyhetstjenesten Religious News Service som kunne melde om innrømmelsen fra Monica Bickert, Facebooks vise­president for global policy.

Rundt 625.000 rohingya-muslimer flyktet i 2017 fra Myanmar til nabolandet Bangladesh, i det som har blitt kalt et forsøk på ­etnisk rensing. Nå viser det seg at Facebook ikke har klart å stoppe spredningen av hets mot rohingyane.

Siden 2011 har Myanmar åpnet seg mot resten av verden. Antallet Facebook-brukere i landet har vokst til 18 millioner, men nettsamfunnet har også blitt en ny arena for å spre dehumaniser­ende bilder og innlegg om ­rohingyaene.

– Dehumaniseringen av rohingyane bidrar til å rettferdiggjøre offisielle angrep på dem, samtidig som det forsterker spredningen av diskriminerende­ holdninger, sier Engy Abdelkader ved Rutgers University til ­Religious News Service.

LES MER: Rohingyane har vært på flukt lenge

For store

– Dette er et godt eksempel på at Facebook er en global plattform, og derfor får utfordringer i møte med lokale kulturer og språk, sier Gunn Enli, professor ved Institutt for medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo.

Hun tror det er fare for at Face­book har vokst for raskt til å kunne utvikle de administrative og redaksjonelle ressursene­ som trengs for å fange opp ­hatefullt prat i andre kulturer og verdensdeler.

– Facebook fanger opp uakseptable­ innlegg gjennom bruker­rapportering, i tillegg til egne systemer som plukker opp ord og bilder som ikke aksepteres. Men Facebook er så stort at de ikke klarer å ta hensyn til alle språk og kulturer når de jobber med disse systemene, fortsetter­ Enli.

Tror du mangel på kunnskap om lokale språk og kulturelle forskjeller kan være at ­Facebook ikke plukker opp alt som blir rettet mot rohingyane?

– Ja, nettopp. De har utviklet seg for raskt og har ikke den ­administrative kompetansen som trengs. Spørsmålet blir om de da er bevisst sitt ansvar.

LES MER: Buddhister i har lenge vært fiendtlige mot rohingyane

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter