Det var en skuffet, men kamplysten Trine Skei Grande som talte til Venstres valgvake sent på valgkvelden. Grande erkjente at «dette ikke ble festkvelden vi ønsket oss», men fulgte opp med å gå rett i strupen på valgets vinnere: Senterpartiet og Rødt. – Hvis trendene i årets lokalvalg også blir trendene ved Stortingsvalget, så vil en utlending se et land der EØS-motstanden øker, der kommunister er på fremmarsj og ensakspartier vokser fram, sa Grande. 

Går ikke av

Konklusjonen er ifølge Venstre-lederen at et liberalt parti som tar styringsansvar treng mer enn noen sinne.

– Dette høres ikke ut som en partileder som har tenkt å gå av med det første? – Nei, jeg har tenkt å vinne neste valg, sa Grande til Vårt Land på vei gjennom mengden Venstre- og pressefolk etter talen.

Venstre ligger kvart på tolv an til å få 3,5 prosent oppslutning nasjonalt. Over tre firedeler av stemmene er talt opp.

FØLG VÅRT LANDS VALGSTUDIO DIREKTE

Regjeringspartiet Venstre vil være fornøyd om de ser prosenttallet fire i valget. Det gjør de foreløpig ikke.

Lederen i Unge Venstre, Sondre Hansmark, tror det vil bli en diskusjon om partilederens framtid om valgresultatet blir dårlig, skriver TV2.

– Den diskusjonen tror jeg vi vil ha uansett. Det er naturlig at når man setter ned en valgkomité, så skal man ha en diskusjon om hvem som skal lede partiet.

– Men før landsmøtet vil diskusjonen komme?

– Det mener jeg vil være naturlig, og det er en valgkomites oppgave å se om vi når de målene vi har satt oss og om vi når de velgergruppene vi ønsker. Den diskusjonen skal vi ha fram mot landsmøtet neste år, men den skal vi ikke ta i kveld, sier Hansmark til TV 2.

LES MER: Nedstemte KrF-topper etter varsel om tidenes verste valgtall for KrF

– Permanent krise

– Målingene viser et visst sig i retning Venstre de siste ukene. Vi klatret til et snitt på 4,1 nasjonalt forrige uke, sier Odd Einar Dørum til Vårt Land.

Men hva enden på visa blir, er er helt åpent, mener Venstre-nestoren.

– Ender dette i lettelse snarere enn krise, tror du?

– Jeg vil ikke dele ut prognoser. Som medlem av Venstre har jeg levd i en permanent krise siden 1972, sier Dørum i kjent stil.

LES OGSÅ: Ap ligger an til tidenes dårligste fylkestingvalg