Kirke

Klar for to ganger jul

Mens kirker landet rundt ringer julen inn i morgen, er «norske» juledager kun som oppvarming å regne for etiopiske Frezer Seifus. Først neste år kan han feire ortodoks jul.

38-åringen er en av rundt 1.300 medlemmer i Den etiopiske ortodokse kirke i Norge. I morgen feires julaften med juletre og julegaver i nyinnflyttet leilighet i Groruddalen i Oslo, men det er først om to uker den virkelige julehøytiden kan feires.

– Familien vil integrere seg i samfunnet og bli som nordmenn flest, så barna på åtte, seks og to år har selvsagt levert sine ønskelister og får sine gaver i morgen. Men for kirken vår er det den ortodokse feiringen 7. januar som gjelder, altså 1. juledag etter den julianske kalenderen, sier Frezer Seifus, talsmann i Den etiopiske ortodokse kirke i Norge.

LES MER: Kronprinsen tok opp temaet

Sterkt voksende kirkesamfunn

Etiopiske ortodokse har økt voldsomt i antall det siste hundreåret. Mange lever i eksil, men i Etiopia teller de hele 36 millioner, en drøy tidobling siden 1910, primært som følge av sterk folkevekst.

Dermed er det bare i Russland det er flere ortodokse kristne, med over 100 millioner som tilhører den russisk-ortodokse kirke. Nesten fire av ti av verdens ortodokse kristne er russere, og 85 prosent av dem feirer julen først en uke ut på nyåret.

For Frezer Seifus er bare drøyt halve fastetiden før jul unnagjort. Mens «hele Norge» i morgen koser seg med pinnekjøtt, ribbe og juletorsk, er det vegetarmat som gjelder fram til 7. januar for ortodokst kristne etiopiere.

LES MER: Sterk gudstro i øst

Menigheten overnatter i kirken

Frezer Seifus kom til Norge i 2003, og er styremedlem i menigheten som nettopp har kjøpt kirkelokaler i Gamlebyen i Oslo, men som enn så lenge leier Majorstua kirke i Oslo. Der er det to uker til den mest spesielle natten i året, da kanskje 300 menighetsmedlemmer samler seg kvelden før 7. januar.

– Vi overnatter i kirken, med salmesang og gudstjeneste fra midnatt. Når fastetiden avsluttes klokken 3 om morgenen, klemmer vi hverandre og samles til et godt måltid. Da spiser vi helst vårt tradisjonelle, flate brød injera, sammen med deilig kylling med sterkt krydder, sier Seifus.

Han forteller om en aktiv kirke med flere hundre frammøtte ved søndagsgudstjenestene, der påsken er en klart viktigere religiøs høytid enn julen.

LEDS MER: Frigjøringshelt ble paria

Svært religiøse ortodokse etiopiere

I en omfattende intervjuundersøkelse fra amerikanske Pew Research Center om holdninger blant verdens ortodokse kristne, skiller de etiopiske kristne seg klart ut fra det store flertall ortodokse i Russland og en rekke sentral- og østeuropeiske land, samt Hellas.

• Så godt som alle etiopiske ortodokse kristne (98 prosent) svarer at religion har svært stor betydning for dem. Det er nesten tre ganger større andel enn snittet i de sentral- og østeuropeiske landene (34 prosent).

• Etiopiske ortodokse er også svært flittige kirkegjengere. Mer enn tre av fire sier de går til gudstjeneste hver uke, mot et snitt på 10 prosent i sentral- og østeuropeiske land, og bare 6 prosent i Russland.

• Mens 93 prosent av de ortodokse kristne i Etiopia sier at de bærer kors eller andre religiøse symboler, gjelder dette mer beskjedne 64 prosent blant europeiske ortodokse kristne.

• Etiopiske ortodokse oppgir også en langt mer bastant gudstro enn sine europeiske trosfeller: Ni av ti svarer at de tror på Gud med absolutt sikkerhet. Nesten like mange etterlever fastetidens krav om bare å spise vegetarmat og avstå fra alkohol.

Stor andel gir tiende

Etiopia er tross brukbar økonomisk vekst fortsatt et svært fattig land. Likevel svarer 57 prosent av de ortodokse at de gir tiende, en andel som er fire ganger høyere enn blant ortodokse kristne på det europeiske kontinentet.

Ortodokse etiopiere er langt mer konservative i sosiale spørsmål enn ortodokse andre steder. Rundt 95 prosent mener så vel homoseksuell praksis som prostitusjon er moralsk galt. 83 prosent mener det er galt å ta abort, mens sju av ti mener det er moralsk galt med skilsmisse, viser Pew-undersøkelsen.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke