Nyheter

Kjøper ikke Hellelands søndagsvri

En ny utredning fra kulturministeren kan møte veggen. Dessuten er et siste stortingsforsøk for mer søndagsåpent parkert.

På blå side får Vårt Land bekreftet at arbeidet for å få Venstre med på avtale om en «kommunal» søndagsreform nå er droppet.

De parlamentariske lederne i Høyre og Frp gjør dermed ikke forsøk på å forene rester av Thorhild Widveys omstridte forslag med Venstres modell fra i fjor sommer: La kommuner selv få definere turistaktige områder som kan få søndagsåpent. Også Venstre anser prosessen som «død».

Men også utspillet som matgigantene jublet for etter et møte med kulturminister Linda Hofstad Helleland nylig, møter nå real motvind:

Helleland lovet å vurdere en ny gjennomgang og utredning av søndagslovverket. Men da legger hun seg ut med Stortinget. Bare Venstre har en ørliten åpning for vurdering av rammene for Brustadbua – altså dagens maksgrense på 100 kvadrat.

LES OGSÅ: Sier nei til søndagshandel, men handler likevel

Åpning i Venstre

– Vi er veldig fornøyd med at kulturministeren nå signaliserer at hun ønsker å utrede loven på nytt. Det er vi veldig glad for, sa kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema 1000 til NTB tidlig i mai.

Da hadde hun og andre mattopper møtt «søndagsminister» Helleland etter uker med bråk om ulovligheter og sperrebånd. Men selv om Helleland skulle rekke en ny lovgjennomgang før valget neste høst, er omkvedet blant mulige støttepartier på Stortinget «nei», «nei», «nei» – og altså et lite «kanskje» fra Venstre.

Vårt Land har spurt nøkkelpolitikere på feltet i stortingspartiene. I praksis har Venstre de avgjørende stemmene og talskvinne Iselin Nybø påpeker at ingen politikere «bør være redde for en gjennomgang av dagens lovverk».

– Men er Venstre åpne for å gjøre justeringer i regelverket?

– Det får vi i så fall komme tilbake til – etter den aktuelle gjennomgangen. Vi kan ikke si at vi aldri skal ha noen som helst endringer på feltet. Men først må vi eventuelt få et forslag til Stortinget, svarer Nybø.

Storting i stuss

Dermed har ikke regjeringen noen tydelig forhåndsstøtte fra Venstre – bare i følge Nybø en positiv holdning til å vurdere et forslag. På Stortinget er opposisjonen dessuten i stuss om hva slags gjennomgang Helleland egentlig har lovet bransjen.

For Lov om helligdager er utformet slik at det ikke kan gjøres justeringer om søndagshandel på kammerset i departementet. En rekke aktuelle stridspunkter må nemlig til full stortingsbehandling. Deg gjelder dagens maksgrense for 100 kvadratmeter, hva slags butikker som kan ha åpent og spørsmålet som var aktuelt nylig: Muligheten for å åpne opp 2. pinsedag, dersom det blir tett med stengte dager i mai.

LES OGSÅ: Kulturministeren er positiv til å utrede søndagsloven

Ruskevær

Og fra Kulturdepartementet opplever politikerne diffuse signaler. På sentralt hold sies det til Vårt Land at det under møtet med dagligvarebransjen tidlig i mai, kom et ønske om «bredere kunnskapsgrunnlag og en nærmere utredning». Dette lovet departementet «å vurdere».

– Det er det departementet nå gjør. Foreløpig ikke mer å si, opplyses det.

Men skulle et reelt lovendringsforsøk virkelig bli fremmet for Stortinget, vil Helleland møte ruskevær umiddelbart og inn i oppkjøringen til stortingsvalget.

Alarmen går

– En regjering utreder jo ikke, dersom ikke målet uansett ikke er å endre på noe. Her bør varsellampene blinke, sier Aps talskvinne, Anette Trettebergstuen.

Hun minner dessuten på at departementet jo gjorde en utredningsjobb i forkant av det opprinnelige fremstøtet fra Thorhild Widvey.

– I høringen etterpå avviste jo både folk og bransje innholdet blankt. Jeg forstår ikke behovet for større utredninger nå. Regjeringen burde heller lytte og ta folk på alvor. Derfor bør de skrinlegge liberaliseringene, sier Trettebergstuen.

Innstramminger, takk

Selv om både Sp – og Ap – har ordførere i flere turistkommuner med søndagsåpent, er Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum bastant motstander av å justere dagens «Brustadbu»:

– Går Sp med på å revurdere noe som helst av dagens regelverk eller å gjennomgå saken?

– Ikke hvis det handler om liberalisering. Vi skal ha den helligdagsfreden vi har, eksempelvis i forbindelse med pinsehelgen. Det må heller handle om innstramminger.

– Kan det være aktuelt å justere opp arealet for handel litt, fra dagens 100 kvadratmeter?

– Nei. Gjør man først endringer her, så presses resten av regelverket etterpå.

LES OGSÅ: Kommentar: Derfor er Erna mer populær enn Jonas

Nye smutthull?

KrF-leder Knut Arild Hareide har ved noen anledninger ikke avvist at han kunne vurdere sider ved dagens regelverk. Partitalsmann på feltet, Geir Jørgen Bekkevold, svarer klart nei på om KrF har noe å gå på.

– Hvis eksempelvis regjeringens «vurdering» inkluderer et nytt utvalg som skal vurdere åpningstidsloven, er svaret klart: KrF går ikke med på noen liberalisering. Dette handler nok igjen om å finne noen smutthull, sier Bekkevold.

Blå motstand

Også skeptikere til søndagsåpent internt i Høyre mener tiden nå løper fra den store søndagsreformen som regjeringsprogrammet varslet. Når Høyre, Frp og Venstre ikke klarer å ta noe felles initiativ på Stortinget, er saken lagt unna behandling.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter