Nyheter

Kjølig mot KrFs triumf

Fra Stortingets talerstol var Erna Solberg nok en gang skeptisk til KrFs nye fanesak om lærernorm. Knut Arild Hareide ba henne om litt mer begeistring.

Godt uti høstens finansdebatt var Venstre-leder Trine Skei Grande i ilden og tok opp konsekvensene av en nye lærernormen – høstens store budsjettseier for KrF. Grande håpet Solberg hadde «en skikkelig god plan» for å unngå flere ufaglærte i skolen.

Og Solberg sa hun var «enig med Grandes skepsis i bunn».

– Det er ikke antall lærere som er utfordringen, men målrettet arbeid og kunnskap i de tiltakene som kan settes inn, bemerket Solberg.

«Manglende begeistring»

Hendelsen falt ikke i god jord i KrFs leir. Da KrF-leder Hareide like etterpå entret talerstolen, sa han rett ut at det svaret som Solberg hadde gitt til Grande, gjorde at han endret temaet for replikken sin til statsministeren.

KrF-lederen nevnte at han på morgenkvisten hadde hadde hørt statsministeren kommentere en gallup med fremgang for alle fire budsjettpartnerne: Høyre, Frp, KrF og Venstre. Solbergs budskap var at velgerne likte borgelig politikk som blant annet skyldtes budsjettsamarbeidet.

– I den budsjettpakken var det en lærernorm, sa Hareide og fortsatte:

– Jeg synes dette er litt manglende begeistring for en reform som vi vet kan bety så mye for så mange elever. Jeg vil gi statsministeren muligheten til å vise smule begeistring for den kanskje største utdanningspolitiske reformen i dette årtusen, sa Hareide.

Men statsministeren var fortsatt kjølig mot KrF-reformen:

– Jeg ar alltid mest opptatt av kvalitet – og litt mindre om kvantitet, sa Solberg, blant annet.

LES OGSÅ: Varsler nye prestekutt på grunn av statsbudsjettet

Som røykeloven

Høstens budsjettkamp endte med at KrF til slutt fikk gehør for en norm om maksimalt 16 elever per lærer i 1. til 4. trinn og 21 elever per lærer i 5. til 10. trinn. Det er i selve finansdebatten budsjettpartnere skal kunne vise frem seirene sine.

– Er du overrasket over at statsministeren i selve finansdebatten igjen er kritisk til lærernormen?

– Erna Solberg er en ærlig politiker, så slikt skal hun ha lov til å si. Men jeg er sikkert på at når denne reformen er gjennomført, så vil resultatet være som med røykeloven: Liten begeistring fra Høyre da den ble vedtatt, men stor begeistring etter en tid, svarer Hareide.

Utenfor rampelys

KrF var nøkkelparti for å få til en flertallsavtale om regjeringens statsbudsjett. Men både KrF og den andre avtalemakkeren – Venstre – har nå trangt rom for å selge ut politikken sin i store stortingsdebatter.

Årsaken er at anledningen til å ta replikk etter andres innlegg rangeres etter partistørrelse. Om det eksempelvis er fire replikker etter en rød eller blå talsperson er både Sp og SV større – og KrF når ikke opp. I går gikk det nær to timer fra finansdebatten startet til nøkkelpartiet KrF kom til orde – og da gjennom hovedtaler Kjell Ingolf Ropstad.

Frp: «Mer av dette»

Frps talere skrøt i går av fem budsjettavtaler som i sum hadde redusert landets skattetrykk med 24,4 milliarder kroner.

– Favoritten min i høst er at vi har kvittet oss med maskinskatten, sa Frps finanstalsmann, Helge Andre Njåstad.

Nettopp den var tyngst for KrFs gruppe å svelge. Men finansminister Siv Jensen (Frp) fridde til KrF om fortsatt budsjettstøtte i tiden fremover.

– Det er bra at KrF er så fornøyd med enigheten. Vi burde gjøre mye mer av dette i tiden som kommer, sa Jensen.

Lite pepper

Fra Sp og venstresiden side fikk KrF lite pepper for å ha inngått forliket med Høyre, Frp og Venstre. Det var KrF som kjempet inn avgiftsøkning på søtsaker – men kritikken rammet helst Høyre og Frp.

– Heldigvis har særlig KrF lyktes i å dra budsjettforlikene i riktig retning, konstaterte Aps Trond Giske.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter