Nyheter

Kjernesakene presses i hard budsjettspurt

Sentrumspartiene strever med å vri frem store grønne millionbeløp nok til å redde enighet, bistand og egen budsjettære.

Foran kamera og mikrofoner sier forhandlere at de er optimister og «nærmer seg målstreken». I praksis det fortsatt tunge tak på bakrommet.

Etter det Vårt Land får opplyst har de siste dagene vært mer preget av posisjonskamp enn real fremdrift.

KrF hadde inntil tirsdag kveld ingen akseptabel bistandsløsning mot milliardkutt. Nå presses de utenfra, spesielt fra Ap.

Venstre sliter igjen med for­årets mareritt: Frps nei-front mot grønne avgiftsøkninger.

Uten grønne seiere til Venstre – og frigjorte penger – svekkes farten mot en løsning. Statsminister Erna Solberg sier til Vårt Land at det er «evnen til å sette sluttstrek som kanskje nå bør komme». Hun bekrefter at de fire, borgerlige partilederne er aktivt involvert i å løse budsjettflokene.

– Hvor sterk innsats har du selv gjort for å få en løsning på plass?

– Det er ingen tvil om at de fire partilederne har snakket sammen i løpet av helgen for å sørge for at handlingsrommet er blitt litt større, svarer statsministeren.

– Hvor vanskelig er det for deg som statsminister i en krevende situasjon, at landet ennå ikke har noe budsjett?

– Bekymringene er ennå ikke så store. Vi har lagt frem et godt budsjett. Samtalene er gode, men det er alltid vanskelig å få på plass sluttpunktene. I prosessen er det mange ønsker – og vi kan ikke innfri alle ønskene i neste års budsjett, svarer Solberg

LES OGSÅ:

Frp Avgifts-nei

Frp-forhandler Hans Andreas Limi har i samtaler med pressen de siste dagene sagt rett ut at nettopp avgifter og bistand er de to store, vanskelige sakene i forhandlingene.

– Det kan ikke bare være pisk, det må også være gulrot i det vi diskuterer av miljø og avgifter, er budskapet fra Limi.

Han svarer klart «nei» på spørsmålet om Frp kan godta økt bensinavgift. Og det samme om det kan være snakk om å øke dieselavgiften.

– Avgiftsdelen er viktig for å få det hele i havn. Det legger jeg ikke skjul på, sier KrF-forhandler Hans Olav Syversen.

Fredag la Ap frem sitt alternative statsbudsjett. Selv om også nivået på bistanden der var kuttet, skjermet partiet KrFs hjertefelt – langsiktig bistand. Ap vil plusse på 968 millioner som de blåblå flyttet på.

LES OGSÅ: Budsjettkameratene gjemmer seg bort og forhandler per epost

Bistands-overbud

Andre partier kan komme til å følge etter. I sum stiger det dermed frem et potensielt flertall for en pakke som redder bistandsmillioner på et høyere nivå enn KrF og Venstre tilbys av de blåblå budsjettpartnerne.

KrF-forhandler Syversen sier partiet «jobber med saken».

– Jeg kan ikke si noe mer. Det er ingen hemmelighet at nettopp bistandsbudsjettet har vi brukt tid på, sier han.

– Kan dere godta en budsjettløsning som lander lavere enn Ap og et potensielt stortingsflertall vil ha?

– Jeg relaterer ikke arbeidet vårt til andre partier. Vi jobber for en løsning vi håper er ok, ­svarer Syversen.

LES OGSÅ: Trangt for hjertesaker i budsjettkavet

Hele uken til ende?

Om ikke partene blir enige før en ny tidsfrist onsdag, kan Stortinget måtte forelenge møtesesjonen frem til tett oppunder julehøytiden. I tillegg til budsjettet er partitopper også involvert i forhandlingene om et flyktningforlik.

– Å rekke fristen onsdag kan holde hardt. Det er viktigere at innholdet blir gode tiltak, sier Høyre-forhandler Svein Flåtten.

KrF ville i går ettermiddag ikke svare på om det nå var mer tilfredshet med forhandlingenes gang i KrF enn det er i Venstre.

– Du høres ut som en av de mest optimistiske blant dere fire?

– Det er min natur. Men så lenge 
det er progresjon, så har vi jo muligheten å komme til en enighet, svarer Hans Olav Syversen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter