Nyheter

Kjenner seg mindreverdige i kirken

Diakonene skal utøve omsorg på vegne av kirken. Selv opplever de seg lite verdsatt og forstått på arbeidsplassen.

– Hva diakoni handler om, har vært lite tydelig fra diakoner og fra de andre yrkesgrupper i kirken. For mange handler diakoni om å være snill, men det kan hvem som helst være. Dette mener jeg fører til at diakoner opplever å ha lavere status enn prester, sier Randi Bergkåsa.

LES OGSÅ: Diakonien gjør kirken troverdig

Hun er diakon i Bærum og leder i Det Norske Diakonforbund, som markerer sitt 100-årsjubileum denne uken. Tidligere denne måneden forsvarte Marianne Rodriguez Nygaard sin doktoravhandling om diakonenes rolle i Den norske kirke. Hun har blant annet funnet ut at de som står i spissen for kirkens omsorgsarbeid...

• er mer ensomme i arbeidet enn andre kirkeansatte og at de savner et faglig fellesskap.

• i liten grad opplever at resten av staben i menigheten søker samarbeid med dem.

• opplever at utenforstående ikke forstår hva arbeidet deres handler om.

I tillegg viser studien at andre kirkeansattes oppfatning av diakonens rolle ikke stemmer overens med deres egen opplevelse av arbeidet.

– Bør diakonene selv gjøre mer for å skape forståelse for hva diakoni går ut på, Randi Bergkåsa?

– Det er klart. Men jeg mener at det er kirkens ledelse, altså Kirkerådet, Kirkemøtet og biskopene, som har dette ansvaret.

– Hvorfor tror du mange mangler kunnskap om hva diakoni er?

– Jeg kan si det sånn at jeg savner at kirken også ser de medarbeiderne som ikke er prester, sier lederen i Diakonforbundet.

LES OGSÅ: Å hjelpe flyktninger er hverdagsdiakoni

Diakonene er mye alene

Nestleder Anna Grønvik i Den norske kirkes presteforening er enig i at diakonien gjerne er mindre synlig enn prestenes arbeid. Selv føler Grønvik seg som en sentral del av staben i menigheten der hun jobber, noe hun tror har mye å gjøre med presterollens historie i Den norske kirke.

– Det er ikke lenge siden prester var de eneste fulltidsansatte i kirken, påpeker Grønvik.

Hun peker på at det kan være en utfordring at diakonene tilbringer mye alenetid i løpet av arbeidsdagen. Og mens alle menigheter skal ha minst én prest, er det ikke diakon i alle stabsfellesskap i Den norske kirke.

– Derfor kan diakoner ha lang avstand til fellesskap med andre i samme type jobb. Dette gjør det desto viktigere med godt samarbeid blant medarbeidere i menigheten, sier Grønvik.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Jeg kan fort bli ensom

Den ensomheten blant diakoner som avdekkes i doktorgradsavhandlingen til Marianne Rodriguez Nygaard, handler mye om nettopp den fysiske avstanden til andre i samme yrke. Vara i sentralstyret i Det Norske Diakonforbund, Marianne Torp Træthaug, jobber i Gausdal, en halvtimes kjøring unna den nærmeste diakonen, som sitter på Lillehammer.

– Jeg kan fort bli ensom, særlig med tanke på det faglige. Da jeg var ny her for åtte år siden, kunne jeg bli utrygg fordi jeg ikke hadde andre diakoner å rådføre meg med, sier hun.

– Kan du ikke ringe til en annen diakon?

– Jo, men når man er ny har man ikke alltid oversikt over hvem som er hvor. Vi har diakonsamlinger der vi kan skape relasjoner, men det er opp til hver enkelt hvor mye man gjør ut av seg, sier Træthaug.

Hun etterlyser en ordning med kollegaveileder eller fadder. Dette har hun tatt opp som forslag Diakonforbundet.

– Kan mangel på faglig kontakt skyldes egen tafatthet?

– Nei, men i fullpakkede arbeidsdager kan nok faglig kontakt bli nedprioritert. Og så tror jeg ikke vi har en god nok kultur for å ta opp røret og ringe, sier Træthaug.

– Var uredde

Fagforeningsleder Randi Bergkåsa er opptatt av at diakoner skal utvikle seg til tydeligere ledere innenfor sitt felt og ikke stivne i vante rutiner.

– De gamle diakonene var oppreiste og uredde. Den solide utdannelsen, samt dannelsesreisen de gikk gjennom fordi de bodde sammen, mener jeg skapte en kultur som gjorde at diakonene i større grad gikk inn i arbeidet som ledere. Vi må børste støvet av denne arven, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter