Nyheter

Kjenner på minoritetsstresset

Likekjønnede ektepar har dårligere mental helse og økt risiko for alkoholavhengighet enn heterofile ektepar, ifølge svensk undersøkelse.

Flere sliter med alkoholmisbruk blant ektepar av samme kjønn enn heterofile ektepar. Det viser en ny undersøkelse utført på oppdrag fra Socialstyrelsen, det svenske helsedirektoratet.

• Blant unge kvinnepar i 30-årene er forekomsten av alkoholmisbruk- eller avhengighet seks ganger høyere sammenlignet med kvinner på samme alder som er gift med menn.

• Flere er deprimerte og sliter med angst blant likekjønnede ektepar sammenlignet med heterofile ektepar.

• Menn i 30-årene som er gift med menn har også høyere risiko for å begå selvmord.

• Blant menn som var gift med menn var forekomsten av shizofreni seks ganger vanligere.

Disse funnene betyr ikke at det å være i et likekjønnet ekteskap nødvendigvis fører til psykiske lidelser eller alkoholavhengighet, men at lesbiske og homofile er en mer utsatt gruppe som følge av minoritetsstress, forklarer forskerne.

LES OGSÅ: Menn døyr som fluer, men om du spør dei, svarar dei at alt er bra

Det koster å være normbyter

Nina Sinding-Larsen, leder i Rosa kompetanse, er velkjent med minoritetsstresset som homofile opplever.

– I et hetero-sentrert samfunn blir du en normbryter, og det koster. Jeg pleier å si at det utgjør fartsdumper i hverdagen. Vi er ulikt disponert for hvordan vi håndterer minoritetsstresset. Dersom du har mange risikofaktorer i livet fra før av, blir det vanskeligere. Et godt nettverk med støtte setter deg i bedre stand

LES OGSÅ: Flere lesbiske tar selvmord

Vet ikke om

Sinding-Larsen opplever at mange ikke vet hva minoritetsstress er. Det er vanskelig å gjøre noe med det du ikke vet hva heter, presiserer

– De fleste har ikke navn på følelsen av minoritetsstress. Det er vanskelig å gjøre noe med det du ikke vet hva er. Majoriteten har eller ikke lært om dette. Derfor kan vi lett bli misforstått som ekstra krenkbare og sårbare. Det blir en komponent som du ikke har begrep på, sier Sinding-Larsen.

LES OGSÅ: De ruller ut yogamattene på kirkegulvet

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter