Nyheter

Kjendisene danket ut minoritetene

Kjendisene vant over minoritetene sist lokalvalg i Oslo. – Lettere å bli valgt inn for dem som allerede er kjent, sier Bashe Musse som selv rykket ned.

Bilde 1 av 4

Oslo Arbeiderparti var blant lokallagene som nominerte flere kjendiser på listene sist valg. Høsten 2015 sto både den profilerte advokaten Geir Lippestad, reality-kjendis og idrettsutøver Birgit Skarstein og tidligere Norway Cup-general Frode Kyvåg på nominasjonslisten.

Alle ble de valgt inn. Det ble derimot ikke flere politikere med minoritetsbakgrunn som tidligere hadde stått på sikker plass. Til sammen mistet Ap seks minoritetsrepresentanter som tidligere hadde vært valgt inn. Samtidig rykket blant annet Geir Lippestad, som langt fra sto på sikker plass, inn i bystyre og byråd etter å ha kapret 7.000 personstemmer.

LES OGSÅ: Overfladisk kjendis-bistand

Rykket selv ned heier selv på kjendiser

Bystyrepolitiker Bashe Musse (Ap) var selv blant dem som måtte nøye seg med varaplass på bekostning av kjendispolitikere, etter å ha møtt på fast plass i fire år. Likevel ønsker han utviklingen mot mer profilerte folk inn i politikken velkommen.

– Hvis du har kommet i en posisjon som kjendis, har du allerede mulighet til å påvirke. Og forutsatt at de har gode hensikter, tror jeg det kan være bra med flere kjendiser. Kjendisstatusen kan brukes positivt både innad i partiet og i samfunnet, sier Musse, som riktignok også fikk fast bystyreplass likevel da innvalgte Ap-representanter som Lippestad havnet i byråd.

Han minner om at minoriteter og kjendiser deler et fellestrekk i at de får mange personstemmer ved valg. Men i Oslo ble det altså kjendisene som fikk flest stemmer sist valg.

LES OGSÅ: Twitter kan gi flere kjendis-politikere

Ap-Raymond vil gjerne ha flere

Selv om det ikke er en bevisst strategi fra Aps side, ønskes kjendisene hvert fall velkommen. I høst gikk Aps byrådsleder Raymond Johansen ut og sa at han mener profilerte personer er bra for politikken.

– Tenk å få flere av denne typen profiler inn på stortingslistene også. Folk som kan sette dagsorden, sa Johansen om sine lokale kjendis-politikerne til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Ungdom driver fråtsing i selvdyrkelse

Blir ikke valgt bare på grunn av status

Bashe Musse tror det er mye lettere å bli valgt inn for personer som allerede er kjent. Men han tror ikke velgerne stemmer dem inn bare fordi de er kjendiser.

– Alle kjendisene som blir valgt inn har noe til felles, og det er at de har hatt tilknytning til partiet over lengre tid. De har bidratt og vist at de er engasjerte. Men når de først står på listen hjelper det nok at de allerede har et navn.

LES OGSÅ: Vil ha færre rumper i mediene

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter