SMELL FOR MDG:

Kjempesmell for Miljøpartiet på gallup – i koronakrisen raser det for klimaforkjemperen

Miljøpartiet De Grønne dumper under sperregrensen på gallup og taper all velgervekst siste år. Raddis-velgere flykter fra partiet.

Norstats marsgallup for Vårt Land går Miljøpartiet De Grønne (MDG) tilbake med 2,5 prosentpoeng til en oppslutning på 3,8. Det partiets dårligste notering hos Norstat siden mars i fjor. Det var sist partiet var under sperregrensen.

Talsperson Une Aina Bastholm forklarer det store fallet slik:

– Det er naturlig med svingninger i krisetider. Vi har den siste tiden vært opptatt både lokalt og nasjonalt at politikerne står samlet og samarbeider. Vi har prioritert arbeid med krisepakkene, slik at disse ikke får hull som gjør at for eksempel studenter og selvstendig næringsdrivende rammes hardere enn andre, uttaler hun.

– At vi har ligget over seks og sju prosent på målinger flere ganger etter jul viser tydelig hva som er potensialet vårt for neste stortingsvalg, og det gjør oss fortsatt optimistiske, fortsetter Bastholm.

• LES MER: Høyre får klekkelig belønning for håndtering av koronakrisen

Faller da det handlet om alt annet enn klimakamp

De to siste månedene har MDG hatt solid avstand til sperregrensen, med oppslutning på sekstallet. Men selv om partiet har hatt gode tall på andre målinger i mars, raser det på Vårt Lands gallup.

Målingen er nemlig tatt opp nettopp den uken da koronakrise med tunge utfordringer for liv, helse og økonomi har dominert nyhetsbildets 24 timer. Det har handlet om alt annet enn klimakamp.

Miljøpartiet De Grønnes valgvake i fjor høst: Jubel og grønne flagg etter en valgkamp der nettopp klimakamp var en hovedsak for velgere. Nå dominerer derimot koronakrisen.
Miljøpartiet De Grønnes valgvake i fjor høst: Jubel og grønne flagg etter en valgkamp der nettopp klimakamp var en hovedsak for velgere. Nå dominerer derimot koronakrisen. Foto: Jan Langhaug

Valgforskeren: «Har egentlig bare én fot å stå på»

Valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo påpeker at Norstats måling skiller seg fra månedens andre med gode tall for MDG. Men koronakrisen kan få betydning fremover.

– Det ligger litt i kortene: MDG har et sterkt eierskap til politikk om klima og miljø og har egentlig bare én fot å stå på. Når miljøspørsmål nå havner i skyggen, er det ikke rart om det gir utslag for partiet. Målingen kan være et varsel om at det kan bli vanskelig for MDG å holde på oppmerksomheten i tiden som kommer, sier Aardal.

• LES MER: Under sperregrensen igjen: Krisetall i krisetider for KrF

Tallenes tale: Røde velgere hjem til sine gamle partier

MDG ville fått to stortingsrepresentanter om målingen var valg. Bakgrunnstallene – som alltid er noe usikre – viser at partiet akkurat nå ikke har draget i partier der de har hentet velgerne som vanligvis løfter MDG over sperregrensen.

Det er spesielt «raddis-velgere» fra Ap og SV som akkurat nå holder seg unna MDG. Eksempelvis hentet partiet nær 20.000 velgere fra SV sist. I mars er anslaget 900. MDG henter fortsatt inn velgere fra Venstre, men flere tusen færre enn forrige måned.

– Slutter velgerne å bry seg om klimakrisen når det plutselig inntreffer økonomisk og helsemessig utrygghet?

Nei, det tror jeg ikke, men akkurat nå flommer mediene naturlig nok over av nyheter om koronakrisen, som gjør at den krisen føles mer på kroppen. Dessuten har alle partier fokusert på å stå samlet de siste dagene, svarer Bastholm.

Avlyse klimatiltak? Bastholm sier: «Det dummeste vi kan gjøre»

På kort sikt vil de største partiene ifølge Bastholm tjene mest på dette. Hun er hjemme og svarer Vårt Land via e-post.

– Men det betyr ikke at folk ikke lenger mener at klimakrisen er viktig å bremse, påpeker hun.

– Hva kan dette bety for klimasaken fremover?

Jeg ser at Frp nå er er ute og vil avlyse alle klimatiltak. Det er det dummeste vi kan gjøre. Klimakrisen forsvinner ikke selv om vi nå har koronakrisen. Det krever en del av oss som samfunn nå å innrette krisetiltakene på en sånn måte at vi samtidig gir Norge en nødvendig omstilling for å gjøre økonomien mindre sårbar og mer klimavennlig, svarer hun.

LES OGSÅ OM POLITIKK OG MÅLINGER:

• Berit Aalborg: De rødgrønne ligger best an. Nå handler det om å samle laget og vise vei

• Dette spådde valgforskerne sist helg: Ap og Høyre vil «tjene» på koronakrisen

• Slik var forrige Vårt Land-måling: Høyre slet – og MDG beitet hos SV

• I fjor høst: Miljøpartiet forsyner seg rekordhøyt – slik øker lekkasjene fra KrF

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter