Nyheter

Kjemper mot kvotekrav

Statsministeren møter politisk drama med motsatt svar: Flyktninger hjelpes best der de alt er.

Under et pressemøte i går innledet Erna Solberg en offensiv mot opposisjonens krav om 10.000 ekstra kvoteflyktninger fra Syria.

– Jeg synes vi skal en åpen og ærlig diskusjon med partiene, appellerte hun foran det som kan bli vårens drama i norsk politikk.

Men tydeligere enn på lenge foredro hun om hvorfor det å øke inntaket av kvoteflyktninger blir feil.

– Er dette riktig prioritering av kroner? Er det riktig å prioritere det som i en femårsperiode vil være ca 10 milliarder kroner, fremfor å bruke midlene der vi kan treffe enda flere, spurte statsministeren under det som var partiets pressekonferanse foran helgens Høyre-landsmøte.

LES OGSÅ: – Provoserende at så lite blir gjort

Forsterker «julebudskap»

Solberg forsterket dermed meldingene hun først kom med i et juleintervju med Vårt Land. Der poengterte hun at man får mer ut av ressursene ved å sprøyte millionene inn i nærhjelp like ved katastrofeområdene:

For samme beløp som det koster å hjelpe en flyktning her hjemme, kan man eksempelvis hjelpe hele 26 flyktninger om hjelpen får virke gjennom FN-systemer i flyktningleirer i Jordan.

– Skal vi hjelpe noen få eller forsøke å hjelpe de mange? spurte Solberg.

LES OGSÅ: Sender ut privat redningsbåt

Sprengkraft

Det er i ferd med å bygges opp et flertall mot regjeringen i saken om å motta 10.000 ekstra kvoteflyktninger fra Syria. Først sa Venstres landsmøte ja, så kom Ap og nå kan Sp-organer og KrF-landsmøtet om få uker vedta det samme.

På motsatt side har regjeringspartiet Frp knapt noe å gi. I går brukte Solberg mye argumentasjonskraft på å overbevise om at flere kvoteflyktninger blir feil.

Da de blåblå og KrF/Venstre forhandlet asylbarnavtale, ville Frp til og med senke antallet kvoteflyktninger tilsvarende for antall asylbarn som fikk bli.

LES KOMMENTAR: «Prioriterer fellesferie først»

Het vårsak på Tinget

– Er det overhodet aktuelt for deg å godta et vedtak om 10.000 ekstra kvoteflyktninger?

– Jeg har forlengst lært meg at det å stille ultimatum ikke ervdet lureste man gjør, særlig ikke når man leder en mindretallsregjering, er svaret Solberg gir til Vårt Land.

Men kilder i flere partier mener saken nå tegner til å bli het og farlig for regjeringen i vårens oppgjør om revidert nasjonalbudsjett.

– Det finnes mange muligheter og mange prosesser og ingen av dem har jeg tenkt å kommentere, sa Solberg.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ernas varsko

Slik går Solberg til motaksjon mot flyktningkravet:

• Kvoteflyktninger vil fortrenge de som sitter på asylmottak og gjøre at de sitter lenger der. Alt i dag mangler vertskommuner.

• Norge bruker 750 millioner kroner i år i nærområdet til flyktningene – det dobbelte av våre naboland.

• «Det er jo ikke slik at vi er i mot å hjelpe folk. Poenget er at vi skaper større sosiale og integreringsmessige problemer».

– Det er lett å skape stor entusiasme rundt forslaget om flere kvoteflyktninger. Men jeg ser ikke at entusiasmen blant Aps ordførere stemmer overens med Aps landsmøtets entusiasme for å vedta dette, påpekte statsministeren.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter