Nyheter

Kjemper for Frp-ja til surrogati

Fremskrittspartiets Ungdoms leder ønsker å gjøre surrogati lovlig i Norge.

– Jeg skal gjøre én ting klart med det samme. Jeg kommer til å jobbe hardt i Frps programkomité for å se på mulige løsninger for å lovliggjøre surrogati. Denne saken er et meget godt eksempel der FpU har gått foran, og nå skal vi jobbe for også å få med moderpartiet.

Bjørn-Kristian Svendsrud leder ungdomspartiet til et av regjeringspartiene. Tirsdag sa Høyres helsepolitiske talskvinne på Stortinget, Tone Wilhelmsen Trøen (H), at det største av de to blåblå partiene avviser surrogati også i kommende stortingsperiode:

– Høyre kommer nok ikke til å åpne opp for noen former for surrogati.

LES MER Ønsker empati-surrogati lovlig i Norge

Viktig sak

Lederen i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) erkjenner at «surrogati er kanskje ikke den viktigste saken for de fleste».

– Men for dem det gjelder kan det være den viktigste saken i et helt livsløp.

Svendsrud finner støtte i surrogatikampen i en spørreundersøkelse, Norwegian Bioethics Attitude Survey (Nobas). Her blir nordmenns holdninger til bioetiske og medisinsketiske spørsmål undersøkt.

I en fersk Nobas-undersøkelse sier 39 prosent av nordmenn at de er litt enige eller svært enige om at surrogati bør bli lovlig i Norge.

Følger opp

– Det er for meg svært merkelig at man ikke tillater noe som er lov i flere andre europeiske land, stort sett uten store problemer. Det er høyst på tide at politikerne følger opp og lovliggjøre dette.

Vårt Land fortalte i går at empati-surrogati, eller det som også kalles altruistisk surrogati, er lovlig i Danmark, Nederland og England. Her kan kvinner være surrogatmødre for søsken eller nære venninner, uten å få betaling for jobben.

LES MER Tilbyr nordmenn surrogati via Sverige

Kritikk

Ingen partier sier i dag ja til alle former for surrogati. KrF er blant de sterkeste kritikerne.

– Surrogati innebærer at en åpner for kjøp og salg av barn, og leie eller utlån av kvinnekroppen, på en måte som nærmer seg menneskehandel, sa nestleder og helsetalskvinne Olaug Bollestad til Vårt Land mandag.

I eget parti lover han å føre kampen for lovendringer på surrogatifeltet helt fram til landsmøtet våren 2017.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter