Nyheter

Kjeftet på Kirkemøtet

– Skjerp dere, sa Ann-Elen Leithaug til Kirkemøtet: Det må bli slutt på baksnakking i korridorene.

I det ene døgnet Leithaug oppholdt seg i Trondheim før årets kirkemøte startet, opplevde hun baksnakking i korridorene, himling med øynene og at utsendingene karakteriserer hverandre ufordelaktig. Derfor var meldingen ikke til å misforstå da hun gikk på talerstolen som en av de første talerne under generaldebatten på Kirkemøtets første dag.

– Jeg sier det til alle: Skjerp dere, folkens! Dere går ikke på ungdomsskolen lenger. Dårlig oppførsel kan vi legge fra oss, sa Ann-Elen Leithaug (23) i et uvanlig tydelig innlegg.

LES OGSÅ: Advarte kirken mot å bli «majoritetsblind»

– Kan skade
Leithaug representerer Ungdommens kirkemøte (UKM) og er fra Molde. Hun er på Kirkemøtet for første gang. Anja Kile Holtermann (23) fra Oslo er på sitt andre kirkemøte for UKM og er enig i Leithaugs refs. Da hun var her for to år siden opplevde hun mindre av den ukulturen som Leithaug peker på i år.

– I et meningsmangfold som Kirkemøtet må vi klare å skille sak og person, sier Kile Holtermann.

– Vi som er her er enig i det meste, vi vil alle utvikle kirken. Da er det dumt at man ikke klarer å være uenige. Det kan skade forhandlingene, sier Ann-Elen Leithaug.

I kirkedebatten har hun også sett en respektløshet som har gjort henne frustrert.

LES OGSÅ: – Vigselsvedtak mot kristen lære

Overrasket
De unge kirkefolkene opplever en ukultur på Kirkemøtet som de ikke kjenner igjen fra Ungdommens kirkemøte. Dette har overrasket dem, selv om det også på UKM var sterke og ulike meninger da de behandlet strategiplan for kjønn og likestilling.

– Vi hadde et godt, respektfullt debattklima. Folk som var uenige klarte likevel å ha en god dialog og fikk gode samtaler. Dermed gikk vi inn til komitémøter med en annen innstilling der vi forsto hverandre, selv om vi var uenige, sier Leithaug.

UKM-delegatene mener det er helt nødvendig at man i et mangfoldig fellesskap behandler hverandre som hele mennesker, ikke bare som meningsfeller.

– Det er flaut om vi ikke klarer det, sier Anja Kile Holtermann.

LES OGSÅ: Varsler død og ulykke

Ungdommen klarer
– Er det ikke nedlatende å snakke til voksne folk som om de går på ungdomsskolen?

– Kanskje, men det var mest humoristisk sagt, sier Leithaug.

På UKM er det folk fra 15 år, altså i ungdomsskolealder, peker Holtermann på:

– Når de klarer å opptre skikkelig, hvorfor skal vi ikke klare det her?

Leithaug fikk fort gode tilbakemeldinger som bekreftet inntrykket av en ukultur på Kirkemøtet.

Ungdomsdelegatene vil ikke si hvem som står for oppførselen Leithaug nevnte i sitt innlegg. Det ville være å henge ut folk, mener de. Oppfordringen var rettet til alle i Kirkemøtet og ikke enkeltpersoner eller grupper.

LES OGSÅ: Åpner for å legge ned Åpen folkekirke

«Mellomleggspapir»
Ann-Elen Leithaug holdt sitt innlegg like etter at kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum i sin åpningstale snakket om å vise hverande respekt, selv om man var uenig. Tunsberg-biskop Per Arne Dahl ba om besinnelse og «mellomleggspapir» i debattene i kirken.

– Vi trenger å rense våre samtaler. La oss øve oss i å ikke tolke forskjellighet som fiendskap, men som kompletterende mangfold, sa han i et innlegg.

Følelser
Harald Hegstad kjenner igjen trekkene som Leithaug og Holtermann beskriver, men  nestlederen i Kirkerådet mener det ikke er noe som dominerer Kirkemøtet.

– Det er en utfordring, særlig i saker med følelser som vigselssaken og spørsmålet om kirkens organisering etter fristillingen fra staten. Men Leithaugs oppfordring var på sin plass, sier Hegstad, som er erfaren kirkemøtedelegat.

– Hva kan gjøres med ukulturen som beskrives?

– Stempling og båssetting må vekk. Man må ta utgangspunkt i det som folk sier offentlig, ikke tillegge noen en skjult agenda.

– Hvordan tror du det ser ut utenfra at Kirkemøtet blir kritisert for baksnakking?

– Jeg tror ikke det er et stort problem og ikke større enn i tilsvarende forsamlinger. Men i en kirkelig forsamling må vi være nøye med hvordan man snakker om folk som ikke er tilstede, sier Harald Hegstad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter