Nyheter

Kirkevalget ga flertall for vigsel av likekjønnede

Utfallet av kirkevalget i fjor høst banet vei for at Kirkemøtet nå gjør historisk liturgivedtak.

Kirkerådet, som er Den norske kirkes «styre», anbefaler Kirkemøtet, kirkens øverste representative organ, å vedta at man skal ha to vigselsliturgier; bevare dagens for heterofile par og innføre en ny for likekjønnede.

Organisasjonen Åpen folkekirke, som stilte egne lister ved kirkevalgene i fjor høst, ønsker i utgangspunktet bare én liturgi.

LES OGSÅ: Tviler på om homofili-avklaring gir ro i kirken

Bispemøtet tok initiativ

Saken om vigselsliturgier for likekjønnet ekteskapsinngåelse var et sentralt tema i kirkevalgene 2015 – et valg som gav flertall for å endre dagens praksis med å si nei til vigselsliturgi for likekjønnede.

Rett etter valget ba Bispemøtet, som består av kirkens 12 biskoper, Kirkerådet om å sette saken om liturgier for likekjønnet samliv på dagsorden på Kirkemøtet i 2016. For et enstemmig Bispemøte erkjente at det er flertall for liturgi for kirkelig vigsel av likekjønnede par.

Biskopene foreslo at det i tillegg til dagens liturgier for ekteskap og forbønn for borgerlig inngått ekteskap mellom kvinne og mann, skal utarbeides tilsvarende liturgier både for ekteskapsinngåelse mellom likekjønnede og forbønn for borgerlig inngått likekjønnet ekteskap.

LES ALLE SAKENE OM KIRKEMØTET HER

Inngikk kompromiss

Dette stilte Kirkerådet seg bak, og dermed kommer saken opp på Kirkemøtet i Trondheim.

I forslagsteksten som legges fram for Kirkemøtet bekreftes det at prester som ikke ønsker å vie eller stå for forbønn for likekjønnede har en reservasjonsrett. «Andre kirkelig ansatte bør også ha en tilsvarende mulighet til ikke å medvirke», forslår Kirkerådet.

På årsmøtet i Åpen folkekirke i februar ønsket flere medlemmer at Den norske kirke bare skal ha én liturgi som kan brukes av alle uansett seksuell orientering.

Hvor mange kvinner er det? Hvor gamle er de? Sjekk vår interaktive grafikk.

– Må tenke strategisk

For mange, ikke minst blant homofile og lesbiske på årsmøtet, satt det langt inne å akseptere at Den norske kirke skal få mer enn én ekteskapsliturgi. Men mange konkluderte med at «vi er nødt til å tenke strategisk» og på hva som nå er mulig å få til i Kirkemøtet.

– Jeg går for to liturgier, men for meg handler det bare om strategi og taktikk. Målet må være at vi til slutt ender opp i én liturgi, sa Hanne Marie Frostlid, som selv er lesbisk og prest, i årsmøtedebatten.

«Den nye vigselsliturgien skal komme i tillegg til dagens vigselsliturgi», heter det i vedtaket fra Åpen folkekirkes årsmøte.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter