Nyheter

Kirketopper møttes i hemmelighet for å diskutere trosfrihet

– Den bredeste samtalen om religionsfrihet noen sinne, sier Olav Fykse Tveit i Kirkenes Verdensråd.

Bilde 1 av 2

Av sikkerhetsmessige årsaker ventet Kirkenes Verdensråd til torsdag med å fortelle offentligheten om møtet som ble innledet holdt i Tirana i Albania fra mandag til onsdag.

På agendaen stod trosfrihet, og mange av de 145 deltakerne kom fra land der kristne forfølges.

– Halvparten ville ikke bli avbildet på møtet, sier Olav Fykse Tveit, nordmannen som er sjef for Kirkenes Verdensråd (KV), verdens største sammenslutning av kirkesamfunn.

– Hele Kristi kirke lider

Møtet i Albanias hovedstad ble avholdt i regi av Global Christian Forum, et samtaleforum som KV har opprettet. Med på møtet var også representanter for Den katolske kirke, som ikke er med i KV, og representanter for pinsevenner og andre såkalt evangelikale kirkesamfunn.

– Møtet var et sterkt uttrykk for at hele Kristi kirke lider når noen av våre trossøsken utsettes for grusomheter. Samtidig er det veldig oppmuntrende at den verdensvide kirke nå står mer samlet og i fellesskap vil styrke arbeidet for trosfrihet, sier Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd, som representerte Den norske kirke, til kirken.no.

LES OG SE BILDESERIE: Fakkeltog for forfulgte kristne

– Felles ansvar å støtte hverandre

En rød tråd i sluttdokumentet «Discrimination, persecution, martyrdom: Following Christ together» er at kristne må vise større solidaritet med hverandre, og særlig med dem som blir diskriminert og forfulgt.

Olav Fykse Tveit sier at om møtet ikke var det største i sitt slag noen sinne, så var det i hvert fall det bredeste. Han mener også at det bygger på en sterkere gjensidig forpliktelse mellom kristne enn hva man har sett tidligere.

– Vi delte våre historier og reflekterte over hvordan vi kan ta tak i problemene. Det er vårt felles ansvar å støtte hverandre som kristne i akutte situasjoner, men også å ta tak i årsakene til den diskrimineringen og forfølgelsen som mange blir utsatt for. Men vi må også arbeide for religionsfrihet for alle. Det er det som vil gi størst effekt, også for kristne, sier han.

– Kan gjøre vondt verre

Tveit sa fra talerstolen under møtet at stadig flere kirkesamfunn og kristne opplever utfordrende tider. Han viste til sine opplevelser fra nylige besøk i Midtøsten, Afrika og Asia, og pekte på vold og lidelse hos mange mennesker på grunn av «spenninger og konflikter mellom religiøse og etniske grupper eller undertrykkelse fra diktatoriske regimer».

NETT-TV: Hvorfor blir religiøse minoriteter i Syria og Irak forfulgt?

– Hva innebærer det «å støtte hverandre»?

– Det kommer an på konteksten. I noen situasjoner trengs det helt konkret støtte, for eksempel i form av akutt hjelp, slik som i Syria. I andre land, som Nigeria, er det viktig at kristne og muslimer sammen jobber for å stoppe volden. Hvis man jobber for å stoppe volden bare fra den ene siden, kan det gjøre vondt verre.

– Må samarbeide med muslimer

– Var dere redde for å støte noen og ende opp med et ullent budskap fra møtet?

– Nei, men hvis man skaper et inntrykk av at kristenheten nå har samlet seg mot den muslimske verden, kan det skape mer konflikt og gjøre situasjonen verre enn den var, svarer Tveit.

– Det er jo menneskeheten som har et problem når noen utsettes for vold. Vi må skape de allianser som er nødvendige for å stoppe diskriminering og vold i religionens navn, og det er viktig at ikke én gruppe blir stigmatisert som årsak til dette. Derfor er vi også opptatt av mennesker med en annen tro enn den kristne og de som ikke har noen tro, som også blir utsatt for forfølgelse, sier verdenskirkesjefen.

– Hva skjer videre med dette?

– Det er opp til hvert kirkesamfunn å jobbe videre med dette der de er. Man kan ikke lage en formel som gjelder overalt, sier Olav Fykse Tveit.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter