Nyheter

Kirkeregister 
hjemsøkes 
av feil

Helt siden Den norske kirkes medlemsregister ble rullet ut i 1999, har det vært rot med listeføringen. Kirkerådet frykter rot også ved valgene om fire og åtte år.

– Vi er lei oss for at mennesker som ikke vil stå i medlems­registeret likevel er registerte­ der og mottar valgkort. Vi ­beklager det, sier direktør Jens-Petter Johnsen i Kirkerådet.

– Hvorfor dukker problemet med feilførte personer i kirkens medlemsregister til stadighet opp?

– Vi må gå tilbake til opprettelsen av registeret i 1997. Kirke­rådet ønsket at man skulle legge kirkebøkene til grunn, og føre personopplysningen herfra­ over i registeret. Det mente daværende kirkeminister Reidar Sandal fra Arbeiderpartiet ble for dyrt. Løsningen ble å bruke­ Folkeregisteret. Men Sanda­l vedgikk at så mange som 50.000 til 100.000 kunne bli feilaktig registerte i kirkeregisteret på denne måten, sier Johnsen, og legger til:

– Det vi ser nå, er en følgefeil av valget som ble gjort den gang.

LES OGSÅ: Ikke-kristne tar eierskap til kirken

Slettes med epost

«Jeg har aldri vært døpt, men er likefullt registrert som medlem.»

«Jeg skal ikke melde meg ut skriftlig hver gang dere urettmessig fører meg tilbake i medlemslistene.»

Straks valgkortene til årets kirkevalg dumpet ned i postkassene, ble det klart at også ved dette valget fikk nordmenn som ikke er medlem av Den norske kirke (Dnk) valgkort. Mange gir nå uttrykk for både sinne og frustrasjon på Facebook-siden til Dnk.

For å dempe gemyttene, tilbyr Kirkerådet dem som er 
registrert mot sin vilje, fordi de er utmeldt – eller aldri innmeldt, en enkel løsning:

– De kan sende oss en e-post, så sletter vi dem straks, forteller direktør Johnsen.

LES OGSÅ: Venstre krever at kulturministeren rydder opp i kirkerotet

Krever dåp

Kirkerådet understreker også at selv om man står i medlemsregisteret, er man ikke automatisk medlem i Den norske kirke. Det er bare de som er døpt som er medlemmer.

Men har man fått et valgkort, kan man bruke det ved valget i september, forteller kommunikasjonsdirektør Ingeborg Dybvig til Klassekampen:

– Hvis noen likevel går og stemmer, tenker jeg at det ikke er noe stort problem. Det dreier seg ikke om mange.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Giske beklaget

Dnks medlemsregister ble tatt i bruk under­ oppsyn av kong Harald i januar 1999. Allerede da var rådsledelsen åpne om at feilføringer kunne komme for en dag.

I årene som fulgte ble det da også avdekket feil og mangler ved registeret. Bare i 2006 ble 72.000 menn og kvinner strøket. I 2009 innrømmet daværende kirkeminister Trond Giske fra Arbeiderpartiet at «Kirken kan ikke klandres for feilene som er avdekket i dens medlemsregister».

– Det er vi, politikerne i skiftende regjeringer, som har skylden for feilene i kirkens medlemsregister. Kirken har i flere år bedt Kirkedepartementet om midler for å kunne få orden på registeret. Men vi tok oss ikke råd til den kostnaden, sa Giske til NTB.

LES OGSÅ: Katolikkene innrømmer medlemstriksing i Nord-Norge

Vil på Altinn

Seks år senere sier kirkerådsdirektør Jens-Petter Johnsen at den beste løsningen for Den norske kirke er om man får penger til å legge kirkens medlemsregister inn på den offentlige portalen Altinn, for kirken må få orden på registeret.

– Da kan folk sjekke om de er registrert, og er de det uten å ville det, bør de få muligheten til å slette seg selv der og da. Men dette koster penger som departementet må bevilge.

– Kan vi oppleve at også ved kirkevalgene i 2019 og 2023 vil det være rot med medlems­registeret?

– Ja, svarer Johnsen.

Han forklarer at utsendelsen av valgkort ved kirkevalg har to hensikter:

– Minne om valget og rette opp feil i registeret.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter