Nyheter

Kirkerådslederen: – Valgte brobyggeren

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum sier at tilsettingen av ny Stavanger-biskop er den vanskeligste bispetilsettingen hun har vært med på.

STAVANGER: – Det var vanskelig fordi vi hadde tre kandidater som var så jevnbyrdige, men ulike. Rådsmedlemmene hadde forskjellige vurderinger om hva Den norske kirke og Stavanger bispedømme nå trenger, sier Raaum til Vårt Land etter Kirkerådets krevende behandlingen av tilsettingssaken.

Sokneprest Ivar Braut ble tilsatt – med åtte av 15 stemmer i rådet. Fem stemte på prost Torstein Lalim og to på Helge S. Gaard.

– Braut er brobyggingens kandidat, fastslår kirkerådsleder.

I sin tale ved presentasjonen av den nye biskopen i Stavanger domkirke fredag formiddag, sa Raaum at Ivar Braut fikk stor støtte i avstemningsprosessene, «og ikke minst mange andrestemmer»:

– Vanskelig å sette i bås

– Jeg tenker at det er et ganske naturlig uttrykk for at du oppfattes som en sterk brobygger. Jeg har lært å respektere din integritet og at du er så rakrygget. Du står opp for det du står for, du tenker selv og du er ganske vanskelig å sette i bås. Det vil være en styrke for deg som biskop, fortsatte kirkerådslederen.

Kristin Gunleiksrud Raaum har i flere år sittet i Kirkerådet og Kirkemøtet sammen med Ivar Braut.

I sin gratulasjonstale henviste hun særlig til hans bidrag til at det ble så bred oppslutning på Kirkemøtet i april i saken om vigselsliturgi for likekjønnede. Braut mener at ekteskapet er en ordning for én kvinne og én mann, og han vil ikke selv foreta vigsel av likekjønnede. Men han stilte seg likevel bak kirkemøtevedtaket.

– Du sto oppreist

– Du var en av dem som kjempet gjennom et bredt flertall for vedtaket om en vigselsliturgi som kan brukes av alle. Du sto oppreist i debatter og på talerstol, på en måte som avtvang bred respekt, sa Gunleiksrud Raaum.

Bispemøtets leder, Helga Haugland Byfuglien, la vekt på at biskopene, «med stort rom for uenighet samtidig er veldig bevisste på å opptre samlende».

– Slik jeg kjenner deg er jeg sikker på at du vil gjøre det på en god måte, sa hun.

Lederen i Stavanger bispedømmeråd, Lars-Tore Anda, sa i sin hilsningstale til

– Full tillit

Ivar Braut at «du er veldig velkommen til oss»:

– Som biskop har du selvsagt bispedømmerådes fulle tillit. Det ble klart og tydelig da vi nominerte deg, understreket bispedømmerådslederen.

– Vi har hørt deg snakke med begeistring om folkekirken og dens bredde. Det liker vi godt å høre. Opplever at du er en brobygger med god evne til å lytte deg inn på menneskers historie. Du er opptatt av trosopplæring, for alle, diakoni og menighetsutvikling. Vi har hørt folk med begeistring snakke om din tro og at du er Kristus-begeistret. Vi er glad for at du skal være vår biskop, sa Lars-Tore Anda

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter