Kirke

Kirker går sammen for å ta imot konvertitter

Hva gjør kirken når noen vil konvertere? Et nytt ressurshefte skal hjelpe lokale menigheter.

– Dette er gullet av erfaring fra hele Kirke-Norge, sier Terje Høyland, internasjonal leder i IMI-kirken.

Han snakker om veilederen Hvordan ta imot konvertitter? som lanseres i dag, og som skal hjelpe lokale menigheter i møte med mennesker som vil konvertere til kristen tro fra en annen religion. Målet er at konvertitter møtes av gode praksiser som lar dem reflektere rundt troen de forlater og som hjelper dem å omfavne troen som vokser frem.

– Mange menigheter har lite kapasitet og vet ikke hvor de skal begynne når noen kommer på gudstjenesten deres og sier «hei, jeg vil konvertere». Dette dokumentet gir hjelp til å komme i gang på en så enkel som mulig måte, forteller Høyland.

Det var han som tok initiativ til å utforme dokumentet. IMI-kirken i Stavanger har gjennom flere år hatt et eget konvertitt-team som observerer og følger opp nye konvertitter for å vurdere om de virkelig har konvertert. De har også undersøkt hvilke behov konvertitter har og hjulpet dem på veien videre, blant annet med asylsøknader.

– Vi skjønte at flere andre strever med det samme som oss. Da vi tok kontakt med ulike kirker og ledere om å utvikle et dokument, fikk det overveldende respons.

LES OGSÅ: Krever rettssikkerhet for konvertitter

Tverrkirkelig

Derfor er det en bred samling av kirkesamfunn og organisasjoner som står bak dokumentet.

– At så mange med høy kompetanse er med betyr at kirken tar sin rolle på alvor når det gjelder å forvalte menneskene som kommer til landet vårt. Det betyr også at man på grasrota kan få praktisk veiledning på en så enkel måte at travle menighetsprester og frivillige med store hjerter kan se det som overkommelig å følge opp konvertitter.

I dokumentet kommer det tydelig frem at kirkene tenker ulikt om viktige spørsmål, blant annet tidspunkt for dåp i en konverteringsprosess. Mens noen døper raskt etter en omvendelse og gir opplæring i etterkant, er det andre som vil gi undervisning først slik at konvertitten forstår konsekvensene før dåpen.

– Vi har vært ærlige på forskjellene mellom kirkene, men også løsningsorienterte. Uansett hvilket syn man har på dåp er alle enige om at den bør følges opp av god disippelgjøring. I tillegg til å være en praktisk veileder, har dokumentet blitt en feiring av at vi tilhører én kristen kirke i Norge.

LES OGSÅ: Ateister forskjellsbehandles i asylsaker – andre regler for kristne konvertitter

Asylsøknader

Mange kirker har erfaringer med å hjelpe konvertitter i asylsøknader. Dokumentet skal hjelpe menighetene til å se forskjell på virkelige konvertitter og de som ikke er det.

– Det er betydelig mange avslag fra forvaltning og domstoler som gir inntrykk av at kirken ikke er kompetent til å vurdere hvem som er konvertitt og ikke. Dette dokumentet viser den kompetansen som faktisk finnes, men gir også hjelp til å holde det nivået kirker bør ha. Ingen er tjent med at uekte konvertitter får opphold – det undergraver både kirkens troverdighet og er urettferdig overfor de med et reelt beskyttelsesbehov.

– Har myndighetene undervurdert kirkers evne til å tenke kritisk?

– Jeg tror kirka må ta litt av skylden selv. Det er for lavt nivå på menighetenes attester til konvertittene, og man har ikke funnet tid til å gi konvertitter en skikkelig opplæring. Jeg tror et dokument som dette vil hjelpe forvaltningen. Når kirken blir dyktige på å trene folk i kristen tro, så vil konvertittene lettere finne norske ord og begreper som beskriver troen deres. Da blir det også lettere for UNE å se forskjell på ekte og uekte konvertitter.

– Synes du norske menigheter har vært gode på å ta imot konvertitter?

– Som internasjonal leder i IMI-kirken kjenner jeg praksisen i mange andre land. Norge er i toppklassen på å ta i mot konvertitter – over hele linja, i alle kirkesamfunn. Men travelheten er et av de største hindrene våre. Det adresserer vi ved å få på plass noen praksiser, sier Høyland.

---

Disse står bak veilederen

  • Mellomkirkelig råd (Den Norske Kirke)
  • Norges Kristne Råd
  • Norsk Råd for Misjons og Evangelisering (NORME)
  • Kristent Interkulturelt Arbeid (KIA)
  • Det Norske Misjonsselskap
  • Normisjon
  • Norsk Luthersk Misjonssamband
  • Det norske Baptistsamfunnet
  • Frikirken
  • Pinsebevegelsen
  • Metodistkirken
  • Hillsong
  • Frie Evangeliske Forsamling
  • IMI-kirken
  • Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK),

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke