Nyheter

Kirker får strøm fra himmelen

Kirken St. Mary, i Melbourne, er et av mange gudshus i England som har montert solceller på taket.

Solstrålene lyser ikke lenger bare opp kirkens flotte glassmalerier. Som hundrevis av andre religiøse bygg i England har St. Mary villet gjøre sitt for klimaet, skriver den britiske avisen Independent.

Investeringen har også vist seg å være økonomisk lønnsom, men Rev Dr Mark Powell, kirkens prest, er fast bestemt på at solcellevalget ikke var pengemotivert.

LES MER: Dette forhandler de ikke om

– Vi var på utkikk etter et godt miljøprosjekt. Vi ville være et slags utstillingsvindu for hva som kunne gjøres lokalt og kirketaket var ideelt for solcellepaneler, sier Powell til avisen.

Han håper kirkens initiativ får ringvirkninger.

– Det faktum at du kan oppnå noe som dette på en fredet bygning, er en sterk oppfordring til andre mennesker i samfunnet, sier Powell.

LES MER: Stadig flere velger solceller

Spår overskudd

Kirker er spesielt godt egnet for solcelle­paneler. Alteret vender mot øst og den ene siden av taket vender derfor mot sør, der solen tar best. I tillegg ligger kirker gjerne på en høyde i landskapet der det er mye sol.

Kirken i Melbourne har 42 solceller på taket, til en pris av omtrent 40.000 pund. Solcellene ble delvis finansiert av offentlig tilskudd og så langt har panelene laget nesten 30.000 KW energi. Det har gitt inntekter på over 11.000 pund. Over en 25 års periode ser kirken for seg at de vil tjene inn over 50.000, altså vil investeringen gå i pluss.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Upassende

Men selv om inntektene er gode og tiltaket klimavennlig er ikke alle positive.

Organisasjonen English Heritage (engelsk kulturarv) har protestert.

– Solcellepanelene er en iøynefallende, påtrengende og moderne element i verneområdet, sa organisasjonen, da kirken i Melbourne ville sette opp sine.

LES MER: Sola vinner terreng

Kritikere har blitt hørt flere steder.

Enkelte kirker har valgt å montere solcellepanelene på mindre fremtredende bygninger tilknyttet kirken. Andre har valgt solcellefliser, som ikke er like visuelt påtrengende.

LES OGSÅ: Ønsker solceller på kirketaket

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter