Kirke

Kirkepolitikere vil ha valgvake

Valgkvelden er det nervepirrende høydepunktet etter politiske valg. Men ikke i Den norske kirke. Fortsatt må kirkepolitikerne vente i flere dager før resultatet foreligger.

– Nå blir det valgvake, jubler Åge Petter Christiansen, lokallagsleder i Åpen folkekirke Oslo, og sjettekandidat på organisasjonens liste i bispedømmet.

Han snakker ikke om valgvake selve valgkvelden, slik partiene arrangerer ved avslutningen av politiske valg. Vaken Christiansen vil arrangere blir tidligst torsdag 12. september, tre dager etter selve valgdagen. Da slipper Den norske kirke det foreløpige valgresultatet om hvor mange stemmer de ulike listene fikk.

Krise

Det er en klar forbedring, sammenlignet med valget i 2015. Da tok det hele tre måneder fra valgdagen til resultatet forelå.

– Situasjonen i 2015 var en krisetilstand for hele kirkevalgordningen, det var helt uforståelig at det skulle ta tre måneder å telle opp stemmene. Det drepte motivasjon og interesse rundt hele valget. Omdømmemessig var det svært uheldig – særlig på bakgrunn av alt arbeidet som er gjort - og alle pengene som er brukt for å skape blest og oppslutning rundt kirkevalgene.

Christiansen betegner årets endring fra tre måneder etter valget til tre dager som et stort fremskritt.

– Dette er glitrende nyheter. Hele poenget med et valg er resultatet. Det er rett og slett for dårlig at man må vente tre måneder, da har man jo glemt at man har stemt.

LES MER: Alt du må vite om kirkevalget

Direktevalg

Én av grunnene til fortgangen er at det i år kun er direktevalg, med bare en valgrunde. I 2015 hadde flere bispedømmer indirekte valg av noen av kandidatene. Det valget ble gjennomført senere.

Seniorrådgiver i seksjon for system og dokumentasjon i Kirkerådet, Anders Backer-Grøndahl Eide, forteller at valgstyrene i hvert enkelt menighetsråd nå kan mate inn en del nøkkeltall for bispedømmerådsvalget fortløpende.

– Når det gjelder resultatene for bispedømmerådsvalget har Kirkemøtet likevel bestemt at stemmesedlene fortsatt skal fysisk transporteres til valgrådet i hvert enkelt bispedømme for opptelling og kontroll. Det gjør at det rent praktisk vil ta noe tid før det foreligger et endelig valgresultat. Den endelige opptellingen med alle personstemmer er en mer kompetansekrevende jobb enn opptelling av bare valglister.

Offentlig

Torsdag 12. september skal da fordeling av stemmer på valglister være klar, og vi har som mål å få dette offentliggjort. En forutsetning for publiseringen vil være at nok valgstyrer har rapportert innen fristen.

– Det gjelder fordeling av stemme på hver enkelt liste. Når det gjelder personstemmer skal disse være opptelt innen 19. september. Hvis det er jevne stemmetall mellom listene, vil det derfor fortsatt være usikkerhet rundt sammensetningen av bispedømmerådene i perioden mellom den foreløpige og den endelige opptellingen. Men det endelige resultatet vil da foreligge rundt 20. september, forteller Eide.

– Er det tenkelig at vi kan få en opptellingsordning der resultatene kan foreligge allerede samme kveld, som i kommunevalget?

– Det er teoretisk mulig, men hvis resultatet fra hele kirkevalget skal kunne foreligge så raskt, må hvert enkelt lokale valgstyre få ansvaret for endelig opptelling av bispedømmerådsstemmene. I praksis har ikke de lokale valgstyrene ressurser til å gjøre denne jobben. Vi antar at de fleste valgstyrene teller ferdig alle stemmene rett etter at valglokalene stemmer, særlig de litt mindre soknene med et overkommelig antall stemmer å telle, men det er kun valgresultatet for det lokale menighetsrådsvalget de har mulighet til å fastsette, forteller Eide.

Valgvake

Mange på kirkevalglistene har savnet muligheten for å følge opp valget med en valgvake. Nå vil Christiansen arrangere vake – tre dager etter valget.

– Dette tar vi tak i med én gang og prøver å etablere en etterpå-valgvake på torsdag. Men det beste ville helt klart være om kirkevalgresultatene kunne komme like fort som resultatene fra kommunevalget, sier Christiansen.

Kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet Ingeborg Dybvig er godt tilfreds med at kirkevalgresultatene nå kommer mye raskere enn før.

– Det er positivt både for kirkevalget – og for kirkedemokratiet – at valgresultatene foreligger etter bare noen få dager. Hovedgrunnen til at det går fortere i år er at det nå bare er én valgrunde. Omdømmemessig er det også positivt, men jeg tror ikke det er veldig avgjørende for folks motivasjon til å stemme. Vi har gjort mye for å skape blest og oppmerksomhet rundt kirkevalgene, og det viktigste er å få enda flere til å gi tommel opp for kirken – og at de blir aktivt med på å bestemme hvem som skal styre og ta avgjørelser på vegne av kirken, sier Dybvig.

---

Kirkevalget 2019

  • Valg av Den norske kirkes bispedømmeråd og menighetsråd gjøres sammen med kommunevalget 9. september.
  • Resultatene av listefordelingen fra bispedømmerådsvalget vil bli offentliggjort torsdag 12. september. I 2015 ble resultatet offentliggjort først 8. desember.
  • Deltagelsen i kirkevalgene var i 1997 på 3 prosent, i 2015 hadde det økt til 16 prosent. Kirkevalgene i 2009 ble avholdt sammen med Stortingsvalget, og fra 2011 er de avholdt sammen med kommune- og fylkestingsvalg.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke