Nyheter

Kirkens Nødhjelp evakuerte ansatte fra Juba

KFUK-KFUM-ansatt kommer ikke ut av borgerkrigsherjede Sør-Sudan.

Kirkens Nødhjelp evakuerte onsdag tre av sine internasjonale medarbeidere fra landkontoret i Sør-Sudans hovudstad Juba, blant dem den norske økonomisjefen Magne Svendsen.

Nervepirrende

– Det har vært nervepirrende døgn for alle våre ansatte i Sør-Sudan, og vi er glade for at våre internasjonale medarbeidere nå er i sikkerhet i Kenyas hovedstad Nairobi, der debriefingen av dem starter umiddelbart. Samtidig jobber vi nå for å trygge våre 70 nasjonalt ansatte i Sør-Sudan, sier kommunikasjonssjef i Kirkens Nødhjelp, Håkon Haugsbø.

Evakueringsflyet var chartret av det internasjonale Kirkens Nødhjelp, og evakueringen ble organisert av norske og danske Kirkens Nødhjelp. Med på flyet var også syv av Norsk Folkehjelps ansatte i Sør-Sudan, og den norske frilansjournalisten Maren Sæbø.

LES MER: Massevoldtekter er våpen i krig

Kamper

Flere hundre mennesker er drept i kamphandlinger flere steder i Sør-Sudan de siste dagene, og i hovedstaden Juba har kampene vært intense.

– Staben returnerer til arbeidet så snart sikkerhetssituasjonen tillater, og Kirkens Nødhjelp er i gang med å planlegge økt nødhjelpsinnsats for de mange som har måttet flykte på grunn av de siste dagers kamphandlinger, sier Haugsbø.

Må bli

En som ikke er blitt evakuert fra Sør-Sudan enda, er Camilla R. Aschjem. Hun skulle evakueres, men misjonsflyet fikk ikke landingstillatelse på grunn av den urolige situasjonen. Nå sitter hjelpearbeideren fra KFUK-KFUM Global fast i Vest-Equatoria i Sør-Sudan.

– Nå føles det faktisk viktig og fint å være her. Internasjonal tilstedeværelse gir håp til en hardt prøvet befolkning. De er ikke helt glemt av verden. Det er kvinner og ungdom som er løsningen på denne grusomme konflikten.

Fredsteater

Aschjem er ansatt i KFUK-KFUM Global og har de siste årene ledet et Norad-finansiert prosjekt. Da kamphandlingene brøt ut i Juba torsdag i forrige uke, var 40 ungdommer i YWCA i gang med en teater-workshop for å lære hvordan man kan spre budskapet om fred på nye måte.

Forpliktelser

Aschjem, som har flyttet fra hotellet til den mer sikre UNICEF-basen sier hun føler seg trygg, men hun bekymrer seg over de lokalt ansatte som ikke har samme muligheter til å søke trygghet.

– Det er helt ufattelig for et driv disse ungdommen har, som holder det gående til tross for at det hagler inn meldinger fra familie og venner som er i fare. Det er en blandet følelse og skulle reise og la andre være igjen. Men vi gir også våre lokalt ansatte anledning til å reise hvis de vil, men for dem er det imidlertid ofte mer komplisert. De har forpliktelser her hjemme.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter