Nyheter

Kirkens Nødhjelp avviser anklager

En hjelpearbeider ansatt i Kirkens Nødhjelp (KN) ble nektet innreise til Israel, anklages for å organisere ulovlig innvandring.

Samtidig som svartelisten til den israelske regjeringen ble offentliggjort søndag, kom utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) på offisielt besøk til Israel og Palestina.

Og: Rett før Eriksen startet besøket hos Israels statsminister Benjamin Netanyahu, ble en norsk hjelpearbeider, ansatt i Kirkens Nødhjelp (KN), nektet innreise til Israel. KN opplyser at Liv Snesrud, som tidligere var organisasjonens landrepresentant i Palestina, ble hindret i å reise inn i Israel lørdag ettermiddag.

Uriktig

Til den israelske avisen Haaretz forklarer en talsmann for de israelske immigrasjonsmyndighetene innreisenekten med ulovlig innvandring. Talsmannen forklarer at KN-medarbeideren tidligere har oppgitt uriktige opplysninger i forbindelse med utstedelse av visum til andre hjelpearbeidere.

– Vi vil sterkt bestride anklager om at vår medarbeider gjennom sitt arbeid har lagt til rette for ulovlig innvandring til Israel, sier kommunikasjonssjef Håkon Haugsbø i Kirkens Nødhjelp i en uttalelse.

LES MER: Norge lover kutt i støtte til boikottorganisasjoner 

Nektet

På den offentliggjorte svartelisten står én norsk organisasjon, Palestinakomiteen. Leder Kathrine Jensen sier det er alvorlig at Israel nekter Palestinakomiteen og andre organisasjoner som støtter palestinerne innreise.

Hun forteller NTB at hun selv ble nektet innreise allerede i 2016, og at også andre aktivister har blitt det. Derfor er hun ikke overrasket over svartelista som israelske myndigheter offentliggjorde.

– Det er stadfesting av en praksis vi har sett, men når folk har blitt nektet innreise har de ikke begrunnet det med politisk aktivisme, men sikkerhetsrisiko. Da kan ikke norske myndigheter blande seg inn, sier hun til NTB.

LES MER Israel dumper asylsøkere i afrikanske land

Reise

Jensen sier det er vanskelig for aktivister som støtter palestinerne å komme seg inn i de palestinske områdene når Israel nekter dem innreise. Man kan reise via Jordan, men det er fortsatt Israel som kontrollerer grensa, opplyser hun. Det fins også en grensekrysning mellom Egypt og Gazastripen, men Egypt og Israel har avaler, påpeker Jensen videre:

– Vi er ikke en bistandsorganisasjon, vi er en solidaritetsorganisasjon. Det å ha dialog med palestinerne er viktig for at de ikke skal føle at de er glemt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter