Nyheter

Kirkenes verdensråd hører mest på paven

Kirkenes verdensråd havner helt i medieskyggen av Den katolske kirke. Men kommunikasjonsdirektøren i KV er ikke misunnelig på pave Frans.

TRONDHEIM: – Nei, jeg gleder meg utrolig evne over pave Frans evne til å formidle budskapet. Jeg lærer mye av det han sier og gjør. Vi konkurrerer ikke, men jeg konstaterer at han slår mye bedre gjennom i mediene enn vi klarer, sier Marianne Ejdersten til Vårt Land.

Hun er leder for kommunikasjonsavdelingen i verdens største tverrkirkelige organisasjon, og opplever at det er stor medieinteresse for hva som rører seg i de 348 mangfoldige medlemskirkene rundt i verden.

Hva mener kirkene?

Ejdersten sier at hun flere ganger i uka får dette spørsmålet fra alle verdens hjørner: «Hva mener kirkene?»

De fleste spørsmålene kommer fra journalister i Asia, Afrika og USA.

– Europa er verst, og mediene i Sverige er aller minst interessert, sier kommunikasjonsdirektøren som ledet Svenska kyrkans kommunikasjonsarbeid før hun for halvannet år siden flyttet til Genève for å jobbe i Kirkenes Verdensråd.

Etter ett år i jobben fortalte Marianne Ejdersten til svenske Dagen at hun bare hadde fått fire mediehenvendelser fra svenske medier, og derav bare én fra en ikke-kirkelig avis.

– Er medieinteressen for KV like liten i norske medier?

– Nei. Takket være at generalsekretæren, Olav Fykse Tveit, er norsk, er både NRK og noen andre medier opptatt av hva som skjer på det internasjonale, økumeniske plan.

Den felleskirkelige kommunikasjonstoppen mener det er viktig å bygge opp lederens medieprofil og identitet. Derfor er det Fykse Tveit, og i noen grad sentralkomitéleder Agnes Abuom, som kjøres fram for å profilere KV og deres utspill og meninger.

LES MER: Nå vil alle ha kirken med på laget

Når ikke paven til knærne

Men ingen av dem når paven til knærne i medieoppmerksomhet.

– Internasjonalt er det oftest pavens ord og utspill som det rapporteres om, også i sekulære medier i det hovedsaklig protestantiske Norden. Det skyldes pavens funksjon som åndelig leder, men også at pave Frans personlighet gjør at mennesker lytter godt til ham. KV får også en del oppmerksomhet, takket være pave Frans. Vi har ukentlig kontakt med Vatikanets kommunikasjonsteam, og katolske medier er mer interessert enn noen gang i hva som rører seg i KV og i våre medlemskirker, sier Marianne Ejdersten. LES MER: Dette er poenget med Kirkenes Verdensråd

– At paven og Den katolske er mer medieinteressante har kanskje å gjøre med at det er 1,2 milliarder katolikker i verden mens KVs medlemskirker til sammen «bare» har 580 millioner medlemmer?

– Ja, der er det en forskjell. Men vi har en bredere virksomhet, med mange ulike kirketradisjoner som arbeider for å gjøre verden bedre, mer rettferdig, mer likestilt og mer fredelig. Det er det det handler om. KV og våre kirker har enorme nettverk og er involvert i mange utfordringer som også er på medienes dagsorden.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Korte, slående og spirituelle uttalelser

– Hvordan arbeider dere for å få medieoppmerksomhet?

– Vi forsøker å jobbe kjapt, men skikkelig. Vi involverer våre mange eksperter og kontakter rundt i verden, via sosiale medier, og utformer korte statements så raskt som mulig. Generelt er vi opptatt av at uttalelsene våre skal være korte, slående og spirituelle. Vi forsøker å ikke skriver mer enn 250 ord.

– Er det ikke litt gammeldags å sende ut slike pressemeldinger med meningsytringer?

– I min forrige jobb tenkte jeg også det. Men jeg har endret oppfatning, og kommet til at det er vi i den privilegerte del av verden som tenker slik. For KV som ønsker å være en profetisk røst, er det bra å uttrykke seg gjennom uttalelser. Det betyr mye for kirker og kirkeledere rundt i verden. Mange av lever under undertrykkelse og i vanskelige forhold, og våger for sitt liv ikke å gå ut alene med meningsytringer. Men mange av dem følger opp og føler stor støtte når KV har gått foran dem, svarer Marianne Ejdersten.

LES MER: Forstår ikke norsk debatt

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter