Nyheter

Kirkene samles i kampen mot atomvåpen

Kirkenes Verdensråd har vært en viktig støttespiller for årets fredsprisvinner. – Indirekte er dette også en pris til kirkens freds- og antiatomarbeid, sier Øyvind Haraldseid.

Lørdag 9. desember inviterer Den norske kirke og Kirkenes Verdensråd (KV) til økumenisk fredsgudstjeneste i Trefoldighetskirken i Oslo for å markere støtte til årets Nobels fredsprisvinner, Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN).

Representanter fra både Misjonskirken, Den gresk-ortodokse kirke, Frelsesarmeen og Kvekersamfunnet vil bidra i gudstjenesten.

– Det er veldig positivt og viktig at flere kirkesamfunn møtes her i en felles kristen sak. Å skape fred er å gjøre Guds gjerning på jord og er en genuint kristen oppgave. Men heldigvis er det noe vi kan gjøre sammen med alle andre som også vil ha fred, sier Olav Fykse Tveit. Han er generalsekretær i KV og skal holde prekenen på lørdag.

LES OGSÅ: Ambisjonen Norge ga opp

Gode samarbeidspartnere

Han forteller at KV har vært en viktig samarbeidspartner for årets fredsprisvinner.

– Sannsynligvis er vi den største partneren med tanke på hvor mange personer vi representerer. I tillegg har vi hatt et aktivt engasjement i kampanjen mot atomvåpen, og gjennom våre medlemmer har vi presset på for at verdens regjeringer skulle støtte og ratifisere FN-traktaten som forbyr atomvåpen.

I tillegg til å bidra med noe økonomisk støtte, leier ICAN kontorer hos KV i Genève. Da prisvinneren ble offentliggjort måtte derfor også KV i sving med blant annet å hjelpe til å arrangere pressekonferanse på huset.

– Senere har vi også støttet opp med mange praktiske ting og da vi spurte om det var noe vi kunne hjelpe til med i Oslo, fremmet de selv et ønske om en fredsgudstjeneste der vi kunne be om fred og for denne saken, forteller Fykse Tveit.

Begeistret for gudstjeneste

Han understreker at dette ikke bare er en kampanje, men et spørsmål om våre felles verdier og oppgaver om å bidra til fred.

– KV har tatt opp dette med atomvåpen siden første møte i 1940. For oss handler det om å bygge sikkerhet på sunne verdier. Vi må prøve å bidra til en internasjonal, etisk norm om at atomvåpen er galt å bruke – derfor bør ingen ha dem.

Seniorrådgiver for mine- og våpenpolitikk i Norsk Folkehjelp og styremedlem i ICAN, Grethe Østern, er svært begeistret for fredsgudstjenesten.

– KV er en viktig del av ICAN og mange kirkelige aktører jobber tett med akkurat de samme målene som oss. Jeg er ikke religiøs selv, men ser at plikten kristne har til å verdsette skaperverket og gjøre alt man kan for å redde det, er en motivasjon som kirken er aller, aller best til å fremme.

Hvorfor det?

Kirken har en svært viktig rolle i det å trenge gjennom gamle sannheter. Til og med kirkene kjøpte illusjonen og den fremstilte sannheten om at kjernefysisk avskrekning gir sikkerhet. Det sier litt om hvor dypt denne illusjonen har festet seg. Derfor tror jeg kirkene har en stor mulighet til å være med og plukke fra hverandre den illusjonen, og peke på all skaden atomvåpen utgjør.

LES MER: Fredsprisen griper inn i norsk atomdebatt

Ubrukt potensial

Østern mener kampen mot atomvåpen i stor grad handler om å redde skaperverket.

– Dessverre er det mange gamle myter som henger igjen også i norske religiøse partier, for eksempel KrF. Hvis vi skal endre politikken til partier som representerer religiøse i Norge og andre land så er det kirkene som har størst påvirkningskraft. I mange land har kirken en stor, politisk innflytelse i seg selv.

Derfor er det viktig å ha organisasjoner som KV på laget, utdyper Østern.

– I kirken formuleres det vi jobber med på en ny måte og med en tyngde basert på religion som jeg blir veldig imponert av hver gang jeg hører det. Kirkene har mye ubrukt potensial når det gjelder å påvirke, tror hun.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter