Kirke

‘Kirkene må ikke bli luftslott’

Pinsetopper fra hele landet var samlet for å diskutere kristent lederskap tirsdag. – Det er åpenbart at den visjonære ledermodellen har store slagsider, sier pastor Kai Johansen.

– På slutten av 90-tallet ble et visjonært lederskap alfa og
omega i mange pinsemiljøer, sier Kai Johansen.

Han var hovedpastor i Sørlandskirken, Arendal på begynnelsen av 2000-tallet, og er i dag en del av lederskapet i United Malmö.

– Før hadde man vært preget av en slags tradisjonalisme, som handlet om at man var opptatt av at alt skulle gjøres som tidligere. Så, plutselig, sto og falt menighetene på den visjonære lederen. På en måte gikk vi fra den ene grøftekanten til den andre, fra å dyrke stabilitet og tradisjon til å dyrke fremskrittet og visjonen for dets egen skyld, sier Johansen.

LES OGSÅ: En av USAs mest innflytelsesrike pastorer trakk seg fra sin stilling, selv om han bedyrer at han ikke har gjort noe galt.

Hvordan lede?

Pinsetopper fra hele Norge var samlet til fagdag om lederskap og liturgi på Høyskolen for ledelse og teologi (HLT) tirsdag 24. april. Øystein Gjerme, Andreas Hegertun, Andreas Hasseløy, Erik Andreassen, Kristoffer Svartdahl og Kai
 Johansen er alle pastorer i noen av Norges mest markante frikirker. Mange av kirkene opplever også stor vekst, i en tid da Den norske kirkes benkerader blir mer og mer glisne.

Nå er de samlet for å snakke om lederskap. Hvem skal og bør pinsepastoren være?

Den amerikanske teologen James K. A. Smith mener norske pinsemenigheter bør ta lærdom av problemene amerikanske kjendispastorer møter i disse dager.

– USA er enormt preget av en kjendisstruktur, der pastorene dyrkes som kjendiser. Disse er gjerne ledere i uavhengige, selvstendige kirker og har derfor ingen ekstern kontroll. Jeg tror vi bør være skeptiske til uavhengige kirker, fordi de gjør ansvarliggjøring av ledere vanskelig. Menigheter trenger maktkorrektiver, og det er Bill Hybels-saken et godt eksempel på. Og disse dynamikkene gjør seg ikke bare gjeldende i USA, sier Smith til Vårt Land.

Det skapte sjokkbølger i mange frikirkelige miljøer da Bill Hybels trakk seg som pastor i Willow Creek etter anklager om seksuell trakassering.

LES INNLEGGET: Hva er da en menighet? Og en pastor?

Finansboble

Smith får støtte av forskningsleder på HLT, Karl Inge Tangen.

– Vi må unngå at lederne våre får grandiose selvbilder og setter seg og sin organisasjon i sentrum av verden. Da blir kirkene våre avgudsdyrkende og bygd på en illusjon. Da blir kirken en finansboble, et luftslott, sier han.

Han peker på noen fallgruver store, karismatiske menigheter må prøve å unngå.

– Når det lederen står for blir det definerende for alle, blir menigheten et totalitært anliggende. Vi må aldri la lojaliteten til pastoren være det viktigste, for vi har bare én far i himmelen. Derfor trenger vi kritisk lojalitet og gode prosesser, fortsetter Tangen.

Ønsker visjonære ledere

Han tror imidlertid slike demokratiske prosesser kan være vanskelige å bygge opp i noen store, moderne pinsemenigheter.

– Medlemmene kommer gjerne dit for å motta, og er kanskje ikke så veldig interessert i demokratiske strukturer. Det er greit for dem med en visjonær lederstil, sier Tangen.

– Det er åpenbart at den visjonære ledermodellen har store slagsider. Vi må være klar over at ledere også er syndere; og vi må regne med at den visjonære lederen kan falle og gjøre feil, på en eller annen måte. Da må vi ha strukturer som kan fange opp og moderere det som fort kan bli til en egen kultur med egne regler, sier Uniteds Kai Johansen.

Jobber bevisst

Hovedpastor i Filadelfiakirken Oslo, Andreas Hegertun, forteller de arbeider bevisst med å sikre en sunn lederstil.

– Kan sterke, visjonære ledere være problematisk i Norge, på samme måte som det har vist seg å være det i USA?

– Som kristen leder forvalter du en enorm makt over det som er det viktigste i menneskers liv: troen. Derfor er det viktig med korrektiver. I Filadelfia jobber vi derfor alltid i team, sånn at ingen får all makt, sier Hegertun.

Kristoffer Svartdahl plantet for noen år siden menigheten United i Oslo, der han i dag er hovedpastor.

– I en ennå liten kirkeplanting som United er det ekstra viktig å være bevisst på å bygge trygge rammer og strukturer som sikrer stabilitet i ledelsen, sier han.

---

Lederskap og liturgi

  • Tirsdag arrangerte Høyskolen for ledelse og teologi en fagdag om lederskap og liturgi.
  • På programmet stod innlegg av den amerikanske teologen James K. A. Smith, førsteamanuensis Karl Inge Tangen, og den svenske pastoren Magnus Persson.

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke