Nyheter

Kirken vil ha mer penger til både bistand og flyktninger

Kirkerådet er skuffet over kirkebudsjettet, men enda mer opptatt av bistand og flyktningkatastrofen.

– Vi beklager at regjeringen tar fra de fattige for å gi til de fattigste. Den ekstraordinære flyktningsituasjonen krever ekstraordinære tiltak. Vi har råd til mer, sier Jens-Petter Johnsen, direktøren i Kirkerådet i Den norske kirke, til Vårt Land.

Han mener regjeringens forslag til budsjett ikke reflekterer alvoret i den enorme flyktningkrisen som verden står overfor.

– Jeg håper Stortinget tar ansvar og øker den humanitære støtten til Syria og nabolandene til tre milliarder, sier Johnsen.

LES OGSÅ: Kommunene ber om mer for å takle flyktningkrisen

– Må gi friske midler til flyktningene

– Vår oppfordring til regjeringen er at man gir friske midler til flyktningene, og ikke tar midler fra bistandsbudsjettet for å finansiere innsatsen på flyktningfeltet, sier kirkerådsdirektøren.

Den norske kirke gikk nylig, sammen med en rekke organisasjoner, ut med et krav om 3 milliarder kroner ekstra til å håndtere flyktningkrisen. Regjeringen foreslår imidlertid å øke den humanitære bistanden med rundt en halv milliard kroner.

LES ALT OM STATSBUDSJETTET HER

Flytter 2 mrd. fra bistand til flyktninghjelp

Bistandsbudsjett for 2016 er på 33,6 milliarder kroner. Av denne summen vil regjeringen bruke vel 1,9 milliarder for å dekke kostnader ved mottak av flyktninger det første året i Norge. Likevel opprettholdes bistandsprosenten 1 prosent av statsbudsjettet til bistand, for utgifter til flyktninger kan føres som bistand.

Flere organisasjonsledere gikk onsdag ut mot budsjettforslaget, og uttalte at dette innebærer at fattige i sør må betale for flyktningstrøm til nord.

LES OGSÅ: Flytter 2 milliarder fra bistand til flyktninghjelp

– Uklokt av regjeringen

– Det er uklokt å sende regningen til andre fattige mennesker. Kutt i langsiktig utvikling gir grobunn for mer fattigdom, mer urett, flere kriser og flere mennesker på flukt, sier generalsekretær i CARE, Gry Larsen, til NTB.

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, mener at regjeringen ikke tar alvoret i flyktningkrisen innover seg.

– Vi kan ikke fortsette å være vitne til at matrasjoner kuttes, barn står uten skolegang og helsetilbudet svekkes i Syria og nabolandene, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter