Nyheter

Kirken vil fortsatt ha kirkebryllup

Kirkerådet har enstemmig parkert forslag om at kirken skal frasi seg vigselsretten.

– Helt feil tidspunkt, og vi sender negative signal om vi tar opp denne saken nå, når Kirkemøtet nettopp har vedtatt vigsel for likekjønnede par, sa saksordfører Ole Kristian Bonden fra Hamar bispedømmeråd da Den norske kirkes nasjonale lederråd torsdag behandlet denne saken.

– Det er staten som har bestemt at kirker skal ha vigselsrett. Det er rart om staten gir oss en vigselsrett og vi sier nei takk til oppdraget staten gir. Denne saken hører ikke til i kirken, men i Stortinget og i partienes programarbeid, argumenterte Kirkerådets nestleder, Harald Hegstad fra Oslo bispedømmeråd.

– Å vie mennesker er noe vi gjør for samfunnet når vi blir bedt om det, tilføyde han.

Ett av tre par gifter seg i kirken

I fjor ble det inngått 22.738 ekteskap i Norge. Menighetene i Den norske kirke rapporterte om 7.521 kirkelige vigsler i 2016. Det betyr at bare én av tre vigsler nå inngås i regi av den lutherske folkekirken. Andelen folkekirkelige vigsler har gått ned med 9 prosentpoeng siden 2005.

1.849 par ble viet i andre tros- og livssynssamfunn, pluss 850 par på norske sjømannskirker rundt i verden.

Flere politiske partier har argumentert for å avvikle tros- og livssynssamfunnenes rett til å vigsle. Et flertall i det statlige Stålsett-utvalget gikk inn for at det offentlige bør stå for ­ekteskapsinngåelsen, fordi «­juridisk sett er ekteskap en verdslig handling».

Helt til topps i Den norske kirke er det ulike syn. Også i det valgte Kirkerådet er det delte meninger, men på møtet denne uka var det full enighet om at det nå ikke er rett tid for å reise denne store debatten i Kirkemøtet.

Det var kirkemøtemedlem Steinar Aanstad fra Tunsberg som hadde fremmet forslag om at Kirkemøtet bør vurdere om Den norske kirke skal frasi seg vigselsretten.

LES MER: Presteledere uenige om vigselsretten

– Omkamp om likekjønnet vigsel

Jan Olav Olsen, bispedømmerådsleder i Agder og Telemark, vil gjerne «ha en samtale om kirkelig vigsel»:

– Men gjør vi det nå vil det bli oppfattet som omkamp om likekjønnet vigsel. Vi trenger ikke en ny vigselsdebatt nå, mener Olsen.

Bispemøtets leder, Helga Haugland Byfuglien, påpekte at det i Norge er en lang tradisjon for at vielser skjer i kirken.

– At vi ved å gi fra oss vigselsretten får hjelp til å komme unna utfordringene rundt likekjønnet vigsel, er ikke noe godt argument. Kirken mister noe ved å gi fra seg vigselsretten, men først og fremst mister folk noe som det har vært tradisjon for, sa Byfuglien.

LES MER: Presteledere uenige om vigselsretten

– Viktig for folkekirken

Mange av medlemmene i Kirkerådet legger vekt på at kirkebryllup er en viktig side ved å være en bred og åpen folkekirke.

– Å avvikle vigselsretten er kirken ikke er tjent med. Det er viktig å videreføre retten også sett i lys av kirkens samfunnsoppdrag, sa Ole Kristian Bonden, som til daglig er sokneprest på Elverum.

Karin-Elin Berg, bispedømmerådsleder i Borg, argumenterte langs de samme linjer. Linn Strømmer Hummelvoll, prestenes representant i Tunsberg bispedømmeråd, sa at «vielser er en anledning til å forkynne evangeliet inn i folks liv».

Prester i Den norske kirke og godkjente vigslere i andre tros- og livssynssamfunn har lovbestemt vigselsrett, hjemlet i ekteskapsloven.

Oslo Arbeidersamfunn har til årets landsmøte i Arbeiderpartiet foreslått at trossamfunn ikke lenger bør ha vigselsrett. Bare sivil ekteskapsinngåelse skal være juridisk gyldig, mener Aps største partilag: «Det er på høy tid at Norge som et moderne og sekulært samfunn, skiller denne handlingen fra religiøse handlinger.»

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter