Kirke

– Kirken trenger unge impulser

Ingeborg Bolstad (19) står på 10. plass på Åpen folkekirkes liste til bispedømmerådsvalget 2019. Det tror hun kirken kan ha nytte av.

Foreldrene tok henne tidlig med i kirken. Hun fikk en kristen oppdragelse, og ble tidlig med i kirkelige aktiviteter. Men det var først da hun ble med i Ten Sing-koret Good News i Østerås menighe, og deretter fikk oppgave som kirketjener, at Ingeborg Bolstad fikk følelsen av at kirken var arena hvor hun kunne utfolde seg og bruke seg selv.

Måtte tenke

Da kapellanen i menigheten hennes spurte om hun kunne tenke seg å stå på kandidatlisten for Åpen folkekirke til bispedømmerådsvalget, sa hun at hun skulle tenke på det.

– Jeg visste ikke hva bispedømmerådet var, men det fant jeg ut. Jeg syntes det var kult at kapellanen, som sitter i nominasjonskomiteen, hadde spurt meg – jeg tok det som en tillitserklæring. Men også som en mulighet til å påvirke kirken til å bli bedre til å se de unges potensial. Selv om eldre folk i kirken sikkert ønsker å knytte til seg ungdom, så fungerer det ofte ikke slik. Og da står kirken i fare for å miste en hel generasjon, sier Ingeborg Bolstad.

– Hvordan mener du kirken kan forbedre seg på det feltet?

– Flere prester må bli flinke til å snakke til de unge i menigheten, om ting som er relevante for dem. Om hvordan det kristne budskapet har med hverdagslivet deres å gjøre. Prekener med store fine, teologiske ord kan ofte virke fremmedgjørende på unge mennesker. Flere av dem jeg snakker med om dette, sier de ikke har behov for å tro på en Gud, men at de er åpne for å bruke kristne prinsipper i hverdagen sin. Vi får begynne der.

‘Et problem for kirken’

At hun er den eneste tenåringen på nominasjonslista til bispedømmerådsvalget, ser hun ikke som et problem for hennes egen del. Men det kan bli et problem for kirken, tror hun.

– Kirken bør jobbe aktivt for å få flere i min alder interessert i slike verv. Man kan jo begynne med å snakke om hva bispedømmerådet er, og hvilken oppgave de har. Jeg tror det er flere enn meg som synes det er litt stas, ja at det faktisk også kan gi litt status, å være med å bestemme hva kirken skal være for folk. Slik er det i hvert fall for meg. Kanskje kan jeg påvirke andre på min alder til å ta på seg lignende oppgaver? Da må de først bli spurt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke