Nyheter

Kirken tar kampen mot Salvini

I fraværet av sterk politisk motstand mot Matteo Salvini og den italienske regjeringens anti-innvandringspolitikk, tar Den katolske kirke og lokale prester opp kampen.

– Vi har en befolkning som ønsker velsignelse, prosesjoner og religiøse riter, men hver gang Pave Frans taler om flyktninger eller fattige, så er det for døve ører, sier den italienske presten Gianfranco Formenton til The Guardian.

Han er en i rekken av italienske prester fra den katolske kirke som har vist markant motstand til den ferske italienske regjeringens anti-innvandringspolitikk.

Salvini og paven

Den italienske regjeringen, bestående av Ligaen og Femstjernersbevegelsen, har med innenriksministeren Matteo Salvini i spissen, de siste månedene skapt furore i Europa med en svært restriktiv innvandringspolitikk. Blant annet har Salvini nektet skip med reddede båtflyktninger fra middelhavet å legge til kai i italienske havner.

I møtte med politikken har katolske prester i Italia vist sin motstand. Blant annet har den populære presten Luigi Ciotti oppfordret italienere til å vise sin avsky for politikken ved å kle seg i røde t-skjorter. Formento hang på sin side et skilt over inngangen til kirken sin i San Martino di Trignano, hvor det sto: «Rasister ingen adgang. Dra hjem.»

– Dette er et uttrykk for at lokale prester vil sette flyktningspørsmålet i sentrum, sier Steinar Stjernø, professor ved fakultet for samfunnsvitenskap på OsloMet.

Han viser også til at ikke bare lokale prester, men også paven tar avstand fra Salvinis politikk.

– Paven selv har gjentatte ganger tatt avstand fra politikken, men gjennom forsiktig språk. Han vil ikke at det skal se ut som om han deltar i partipolitikk.…

LES OGSÅ: Italia har lenge slått ned på flyktningstrømmen.

Fortsatt et katolsk land

En konflikt med paven og Den katolske kirke kan by på hodebry for Salvini.

– Selv om Italia blir mer sekulært er fortsatt paven svært populær. Som en følge er det ikke bra for en politiker å ligge i konflikt med ham, forklarer Stjernø.

Salvini har ved en rekke anledninger bedt paven holde seg til sine egne saker, men har ifølge Stjernø ikke tatt noe endelig oppgjør med kirken.

– Ingen tar avstand fra den katolske kirken i italiensk politikk.

Salvini har heller vist sin motstand ved blant annet å knytte bånd til den amerikanske kardinalen Raymond Burke som er en av pave Frans’ største kritikere innen Den katolske kirken.

Liten politisk motstand

Den britiske avisen The Guardian skriver at kirkens motstand kan være framprovosert av opposisjonens tafatte respons på den nye regjeringens politikk.

– Ingen av de parlamentariske partiene ønsker å gjøre innvandring til sin hovedsak. Det er ingen vinnersak for sentrumspartiene, sier Stjernø.

The Guardian slår fast at det største partiet på den italienske venstresiden, Det Demokratiske Parti, er kuet av Salvini og regjeringen i innvandringsspørsmålet, og frykter at de vil tape stemmer ved å gå mot den restriktive politikken.

– Det Demokratiske Parti har tatt avstand fra den harde politikken til Salvini, sier derimot Stjernø.

– Både på grunn av de humanitære følgene, og fordi de er uenig med politikken.

LES MER: Det var utbredt frykt for ytre høyre før valget i Italia.

Folkelig støtte 

Likevel er det lite som tyder på at den politiske opposisjonen og prestene har støtte i befolkningen.

– I hovedsak har Salvini majoriteten med seg i å forhindre at flere flyktninger ankommer Italia, sier Stjernø.

Det demokratiske parti og statsminister Matteo Renzi ledet Italia gjennom flyktningkrisen i 2015, noe som etterlot befolkningen svært oppgitt.

– Mange har fortsatt minner fra 2015, 
forklarer Stjernø.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter