Nyheter

Kirken satte ny rekord i inn- og utmeldinger

Nesten tre ganger flere enn i noe tidligere år meldte seg i 2016 ut av Den norske kirke. Antall innmeldte har heller aldri vært flere enn i fjor.

Det viser den ferske årsstatistikken for kirkesamfunnet som fra årsskiftet ikke lenger er statskirke.

– Det er fint at folk som har fått et bevisst forhold til at de ikke vil tilhøre Den norske kirke, melder seg ut. Men vi er enda mer glade for de som er blitt bevisste på at de vil tilhøre kirken, og derfor melder seg inn, sier direktør Jens-Petter Johnsen i Kirkerådet.

Vinker farvel til kirken

Det er aldri før registrert mer enn 2.000 innmeldinger på ett år, men i 2016 meldte rekordmange seg inn: 3.197 personer. Langt flere vinket likevel farvel til den lutherske majoritetskirken: 41.429 mennesker meldte seg i fjor ut. Det er mer enn tre ganger så mange som i det tidligere rekordåret, 1978, da 11.755 meldte seg ut.

– En stor del av forklaringen på de høye tallene er at vi har gjort det enklere både å melde seg ut og inn, sier direktør Jens-Petter Johnsen i Kirkerådet.

«All time high» for både ut og inn

I august 2016 ble det åpnet for ut- og innmelding på nettet. I den måneden alene var det 25.743 som meldte seg ut og 1.272 inn. Siden har tallene stabilisert seg på et lavere nivå. Men årsstatistikken forteller om «all time high».

LES OGSÅ: «Vi hadde ikke skolegudstjeneste da jeg vokste opp. Men så gikk jo alle i kirken i julen», skriver Erling Rimehaug

– Etter at vi fikk den elektroniske selvbetjeningsløsningen på plass, er utmeldingen kun et tastetrykk unna. Utmeldingstallet er rekordhøyt. Men det utgjør litt over 1 prosent av medlemstallet. Det spørsmålet vi virkelig må stille oss er: Når utmeldingen kun er et tastetrykk unna, hvorfor velger 99 prosent å ikke benytte seg av det? Hvorfor velger 99 prosent å være med i Den norske kirke, spurte kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum på Kirkerådets møte før jul.

– Hvorfor melder folk seg ut eller inn av Den norske kirke?

– Det vet vi ikke. Vi ber ikke om begrunnelser verken for inn- eller utmelding. Folk har nok veldig ulike grunner. Men det er god grunn til å tro at den omfattende debatten om medlemskap i trossamfunn har bevisstgjort flere enn før. Dette har nok både en tros- og en tilhørighetsdimensjon, svarer Jens-Petter Johnsen.

– Protest mot aggressiv markedsføring

Han mener en del av dem som har meldt seg inn i Den norske kirke, har gjort det «nærmest som protest mot en aggressiv markedsføring av utmeldingsordningen».

I høst har det vært medieoppslag om at de som melder seg ut, indirekte sørger for økte offentlige bevilgninger til andre trossamfunn.

Kirkerådet bekrefter at de har fått noen få henvendelser fra folk «som har meldt seg inn, fordi de ikke ønsket at andre tros- og livsynssamfunn skal «tjene» på at folk meldte seg ut av Den norske kirke. Johnsen synes dette er et nokså dårlig argument.

– Kan årsaken til økningen i antall innmeldinger være at de som i 2014 meldte seg ut, som en reaksjon på at Kirkemøtet da sa nei til vigsel av likekjønnede, melder seg inn igjen etter fjorårets ja-vedtak på Kirkemøtet?

– Det er god grunn til å tro at noen av dem som meldte seg ut i 2014, nå melder seg inn. Men hvor mange de er, vet vi ikke.

Udøpte ønsker tilhørighet

Kirkerådet har registrert flere henvendelser fra udøpte som ønsker tilhørighet: Mennesker som sier at de ikke tror, ikke er døpt og heller ikke har tenkt å bli døpt, har meldt sitt ønske om tilhørighet til Den norske kirke.

– Hva svarer dere på slike henvendelser?

– Vi ønsker hjertelig velkommen til nærmere kontakt, dåp, medlemskap og enhver form for deltakelse i kirkens liv. Men dåp er en forutsetning for medlemskap. Vi har en tilhørighetsordning der barn har tilhørighet til kirken gjennom foreldres medlemskap. Tilhørighetsordningen er ikke aktuell for dem over 18 år, svarer kirkerådsdirektøren.

LES OGSÅ: Fire av ti sier at Norge er et kristent land

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter