Kirke

Kirken sa at sex kun var for gifte heteroseksuelle. Nå beklager de

Sex burde kun finne sted i heteroseksuelle ekteskap, erklærte Church of England. Én uke senere måtte erkebiskopene Justin Welby og John Sentamu beklage.

– Som erkebiskoper beklager vi og tar ansvar for å gi ut en uttalelse forrige uke sammen med biskopene i Church of England, åpnet Welby og Sentamu, erkebiskoper av henholdsvis Canterbury og York, i en uttalelse torsdag 30. januar.

Uttalelsen de viser til kom i en ny, pastoral veiledning tidligere i januar. Der ble det erklært at sex kun skal finne sted i heteroseksuelle ekteskap.

Nå beklager altså erkebiskopene Justin Welby og John Sentamu, men det er timingen, ikke innholdet, som blir beklaget. Church of England står nemlig midt i en prosess der den gjennomgår seksualetikken.

– Vi forstår at dette har satt tilliten til kirken på spill. Vi er veldig lei oss og anerkjenner splittelsen og smerten dette har forårsaket.

Ny partnerskapslov

Bakgrunnen for den nye pastorale veiledningen er en endring i partnerskapsloven i Storbritannia. Mens likekjønnede par har kunnet inngå partnerskap siden 2005, endret britisk høyesterett loven i 2018 slik at også par med ulikt kjønn kan inngå partnerskap.

Lovendringen gjorde at biskopene i Church of England mente de måtte utdype deres syn på partnerskap. Church of England vier ikke likekjønnede par, men tillater likekjønnede partnerskap dersom paret lever seksuelt avholdende.

Dette er også kirkens lære når det gjelder partnerskap mellom par av ulikt kjønn. Det kom det fram i den pastorale veiledningen 22. januar.

– Kirkens lære er at ekteskapet mellom mann og kvinne er den rette konteksten for seksuelt samkvem. Vi tror ikke det er mulig for kirken uforbeholdent å akseptere partnerskap som noe som uten videre reflekterer kirkens lære, sto det i uttalelsen fra biskopene i Church of England.

Biskopene skrev at kirken derfor ikke bør velsigne dem som registrerer partnerskap.

Møter kritikk

Kritikken lot ikke vente på seg. Professor ved Lancaster University, Linda Woodhead, sa til The Guardian at biskopenes uttalelse reflekterer en kirke som er «uten evne til å komme over sin fiksering på homoseksualitet».

– Fikseringen fører kirken inn i en rolle som en fundamentalistisk sekt. Dette treffer ikke med den store majoriteten av unge i dag.

Mange var skuffet over biskopenes pastorale veiledning. Over 3.000 mennesker, deriblant 800 prester, sendte et åpent brev til erkebiskopene Welby og Sentamu, der de kritiserte veiledning.

«Den er overhodet ikke «pastoral», den er kald, defensiv og ufølsom overfor påvirkningen den vil ha på millioner av mennesker. Church of England blir gjort til latter av en nasjon som tror den er helt opphengt i sex», sto det i brevet.

Uttalelsen gis midt i en omfattende prosess

I flere tiår har Church of England vært splittet i egne holdninger til LHBT-spørsmål. Kirken er sentrum for den verdensomspennende anglikanske kirke, som teller 80 millioner medlemmer. Mange av disse er på det afrikanske kontinentet, og er kritiske til liberalisering i LBHT-spørsmål.

Kirken har derfor satt i gang en omfattende gjennomgang av læren i seksualetikk, kalt Living in Love and Faith, som er ventet å bli ferdig i løpet av 2020.

Beklagelsen fra erkebiskopene Welby og Sentamu antydet at timingen for den pastorale veiledningen var uheldig:

– Vi er fortsatt forpliktet til Living in Love and Faith-prosjektet, som handler om menneskelig identitet, seksualitet og ekteskap. Denne prosessen skal hjelpe oss å bygge broer som vil gjøre det lettere å ha utfordrende samtaler, slik at vi sammen kan peke ut retningen videre for Church of England, skrev erkebiskopene.

LES MER:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke