Nyheter

Kirken markerer motstand mot Sian - ved hjelp av musikk, blomster og ord

Stopp islamiseringen av Norge (Sian) er i gang med sin «krenkefest» på Hamar. Noen hundre meter lenger bort i gata, er kirken med på markere avstand til organisasjonen.

Lørdag har Sian varslet at de skal til Hamar, som er siste stopp i deres "krenkefest"-turné. Tidligere har de blant annet vært i Bergen og Oslo, noe som resulterte i store motdemonstrasjoner og flere arresterte.

Lørdag formiddag står Sian på Østre Torg på Hamar og taler mot islam. Seksti meter borte, på andre siden av torget har et knippe motdemonstanter møtt opp med trompet og rister i gjerdene, for å overdøve lyden fra Sian. Hamar Arbeiderblad skriver at en Sian-tilhenger er ført bort av politiet.

Sians budskap høres over plaskende regn, roping og bråk. Noen motdemonstanter står med ryggen til for å markere avstand til Sians budskap.

Geir og Marita Skjevdal markerer sin avstand til Sian ved å snu ryggen til. Foto: Kristin A. Lien/Vårt Land

Geir og Marita Skjevdal markerer sin avstand til Sian ved å snu ryggen til. Foto: Kristin A. Lien/Vårt Land

Men de aller fleste som vil markere avstand til Sian, befinner seg på Stortorvet – noen hundre meter lenger borte. Her synges «Sommerfugl i vinterland» og det deles ut blomster. Alle deltakere registreres med navn og nummer, før de får en blomst det står "Fargerikt Felleskap - et Hamar for alle"

På Stortorvet er en bred politisk koalisjon samlet denne lørdagen – blant annet kirka, fagorganisasjoner og den lokale Palestinakomitéen. Flere skal tale, blant annet skal prosten i Hamar holde appell. Han utfordrer befolkningen i Hamar til å snu ryggen til Sian. Til å imøtegå deres påstander og være villige til å stå i denne kampen.

Fra venstre: Thea Myhre Eriksen, Marita Skjevdal, Mali Sadiki, Oda Myhre Eriksen deltar på motarrangementet "Fargerikt fellesskap - et Hamar for alle"

Fra venstre: Thea Myhre Eriksen, Marita Skjevdal, Mali Sadiki, Oda Myhre Eriksen deltok på motarrangementet "Fargerikt fellesskap - et Hamar for alle". Foto: Kristin Askjer Lien

Thea Myhre Eriksen og Marita Skjevdal sier at de velger å delta på motarrangemetet fordi det er fredlig og de ønsker å fokusere på noe positivt.

– Vi vil ikke gi Sian oppmerksomhet, sier Skjevdal.

Også muslimsk ungdom er med på motarrangement.

– Jeg hater det rasistiske. Men jeg hater ikke dem. Det er viktig og sunt å kritisere religion. Men er det det Sian egentlig gjør, spurte appellant Wasim Abushammala under markeringen.

Ordfører Einar Busterud var klinkende klar i sitt budskap.

– Vi holder én meter avstand for smittevern, men 740 meter fra rasistene.

LES OGSÅ: Biskopen oppfordrer folk til å ta avstand fra rasisme

Flere ulike arrangementer

Rødt Hamar tok først initiativ til å ha en markering et annet sted i byen, enn der Sian er. På Facebook beskrives arrangemetet «Fargerikt fellesskap - et Hamar for alle» som et «fredlig motarrangement med vekt på å framheve det samfunnet vi har: et samfunn basert på fellessskap og samhold, tilhørighet og inkludering, nestekjærlighet og varme».

Lederen i Rødt Hamar, Thore Johan Nærbøe, er tilfreds med oppmøte på «Fargerikt fellesskap».

Leder i Rødt Hamar, Thore Johan Nærbøe er fornøyd med oppmøte på motarrangementet mot Sian. Foto: Kristin Askjer Lien

Leder i Rødt Hamar, Thore Johan Nærbøe er fornøyd med oppmøte på motarrangementet mot Sian. Foto: Kristin Askjer Lien

– Jeg er godt fornøyd med arrangementet, det ble akkurat slik jeg håpa. Vi får bare være to hundre mennesker her, på grunn av smittevern, og så mange er det her. Vi har klart det vi ville - stå sammen og vise avstand til Sian, sier Nærbøe.

«Hamar og omegn degenereres i raskt tempo som følge av sammensvergelsen mellom kommunister og islamister. Samfunnsfiendene har infiltrert statsmaktens institusjoner. Erfaring fra fjoråret dokumenterer at byens befolkning trenger mer informasjon om islamproblemet», står det i Sian sin invitasjon til eget arrangement.

###

De fleste motdemonstrantene mot Sian vendte dem ryggen under det siste innlegget til Fanny Bråthen. Foto: Kristin Askjer Lien

Da demonstrasjonen nærmet seg slutten og Fanny Bråthen kom på talerstolen, fryktet politiet større motstand, mer bråk og herjing. Motdemonstrantene forholdt seg derimot forholdsvis rolig og de aller fleste vendte ryggen til Bråthen og hennes budskap.

Lover å ikke brenne Koranen

Vårt Land har tidligere snakket med Sian-leder Lars Thorsen om helgens arrangement på Hamar.

– Det å krenke folk er nødvendig for at samfunnet skal være sunt. Men konkret er koranbrenning den ytterste av krenkelser, og jeg har mye annet som jeg gjerne heller vil gjøre, for å si det sånn, sa Thorsen tidligere denne uka.

– Er dette et historisk skille for dere eller gjelder dette bare Hamar?

– Det har aldri vært et tema at jeg skal gi en erklæring om at Sian aldri skal brenne koranen, men vår arbeidsmetode gjennom alle år har vært informasjon. Vi har i flere år forsøkt å få til dialog, som er en form for samfunnsdeltakelse vi finner riktig, understreker han.

Thorsen var opptatt av at han har langt mer glede av dialog enn «sånne visuelle virkemidler», men mente samtidig det å provosere er legitimt og at det å bli krenket «ikke er et argument» i seg selv.

– Når det kommer til å droppe koranbrenning i Hamar, så er det gjort for å vise goodwill og at de som tror at vi holder på kun for å provosere og skape oppstandelse, tar feil, sa han.

Hamar  20200912. 
Sian-leder Lars Thorsen under en SIAN markering i sentrum av Hamar.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Sian-leder Lars Thorsen på plass på Hamar. Foto: Geir Olsen/NTB scanpix

Les mer om mer disse temaene:

Kristin Askjer Lien

Kristin Askjer Lien

Kristin Askjer Lien er vaktsjef i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter