Nyheter

Kirken må vente på svar

Stortinget vil ikke si hvor mye egenkapital Den norske kirke skal få.

Den norske kirke trenger 3,77 milliarder kroner i 2017 for å opprettholde aktiviteten på dagens nivå, sikre kirken en brukbar egenkapital og omstille kirken til økt selvstendighet.

Summen er regnet ut i Kirkerådet og er presentert for Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité.

LES MER Kirken ber om milliarder

Budsjettkamp

Kirkepolitikerne på Stortinget har fått med seg pengekravet, men tar ikke stilling til verken nivå på egenkapital eller muligheten for lånerett. De dytter saken helt og holdent over i hendene på kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), og lar hennes evne til å kjempe fram et kirkebudsjett bli det førende.

Derfor får ikke ledelsen i Den norske kirke økonomisvar før i oktober. Komiteen samler seg nemlig om formuleringer som sier at regjeringen vil komme tilbake til størrelsen på egenkapitalen og låneretten når 2017-budsjettet presenteres.

I mars sa direktør Jens-Petter Johnsen i Kirkerådet følgende til Vårt Land:

– Stortinget må bestemme seg. Enten gir man kirken tilstrekkelig med egenkapital, eller så innvilger man kirken rett til å låne penger.

LES MER Frykter kommunekirken står på spill

Ventetid

Johnsen er likevel ikke overrasket over at han ikke får avklaringer fra Stortinget nå i vår, men må vente over fem måneder. Han forstår at Stortinget ikke vil binde opp statsråden.

– Men det blir krevende å vente så lenge, sa han til Vårt Land tirsdag ettermiddag.

Under Kirkemøtet i april var ikke kulturminister Helleland villig til å si mye om nivået på kirkebudsjettet for 2017. I talen til Kirkemøtet sa hun at regjeringen «legger til grunn det nivået statens bevilgninger til kirken har nå».

Økt utgifter

Til Vårt Land la Helleland til at to forhold vil påvirke statsbudsjettet for 2017:

Tallet på arbeidsledige stiger og asyl- og flyktningutgiftene stiger. Dermed blir det mindre penger til andre formål.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter