Nyheter

Kirken har befolkningstrendene imot seg

De foreldrene som ikke lar barna bli døpt, til tross for at de selv er kirkemedlemmer, tilhører den befolkningsgruppen som øker raskest.

Bilde 1 av 2

– Mens kirkens ledende organer har diskutert homofile, har det foregått en stille revolusjon i kirken, sier KIFO-forsker Ida Marie Høeg.

«Revolusjonen» hun sikter til, er nedgangen i dåpstallene:

• Oppslutningen om dåp i Den norske kirke sank med 18 prosentpoeng fra 2004 til 2014. I fjor ble 59,3 prosent av nyfødte barn i Norge døpt i folkekirken.

• I 2014 ble 77 prosent av folkekirke-medlemmenes barn døpt, i Oslo bare 60 prosent.

LES MER: – Det er sunt at ikke flere døper barna

– Så ikke alvoret

En fersk KIFO-undersøkelse viser at bare halvparten av folkekirkens medlemmer synes det er viktig med en kirkelig, religiøs seremoni når mennesker blir født.

– Det viser at Den norske kirke har en stor jobb å gjøre, sier Ida Marie Høeg.

Hun mener fallet i dåpsdeltakelse «må være urovekkende tall for Den norske kirke».

– Lenge var kirkens ledere opptatt av at endringene i befolkingsstrukturen var hovedårsaken til at dåpstallene gikk ned. Men etter hvert oppdaget man at fallet i dåpsoppslutning var dramatisk også blant kirkemedlemmer. De som ikke døper barna sine er den gruppen som øker raskest i Norge; de bor i Oslo, andre store byer og det sentrale Østlandet, og de har høyere utdanning, sier Høeg, som mener at ledere i kirken altfor lenge ikke så alvoret i situasjonen.

BLI MED I DEBATTEN: – Det er autoritært å tvinge døpte til å tro, skriver biskop Nordhaug

Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien, er ikke helt enig i det.

– Det er ikke helt sakssvarende når det nærmest sies at kirkens ledere ikke har vært opptatt av fallet i dåpstall, fordi vi i stedet har diskutert homofili og kirkeordning. Vi har vært og er engasjert med mange andre utfordringer, ikke minst oppslutning om dåp, parerer Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien.

– Men vi må ta inn over oss at homofilidebatten er blitt en tung symbolsak, som gjør at mange har fått et mer distansert forhold til kirken, sier Byfuglien og tilføyer:

– Vi har særlig de to-tre siste årene tatt den negative dåpstrenden på alvor. Nå ser vi en nedadgående tendens ikke bare i Oslo, men overalt. Denne utfordringen er det nå stor bevissthet om i hele kirken.

LES MER: Derfor er dåpssamtalen viktig

Fersk rapport

Vårt Land har omtalt den ferske rapporten som prost Svend Klemmetsby har utarbeidet. Han fikk i fjor stipend fra Bispemøtet for å finne ut mer om hvorfor et økende antall foreldre som tilhører Den norske kirke, velger bort dåpen. Etter dybdeintervjuer med sju slike foreldre har han levert en rapport som han selv sier «bekrefter mye av det han ante fra før».

– Er du og kirken blitt klokere av dette stipendarbeidet?

– Ja, jeg opplever det, fordi jeg har kommet nærmere innpå en gruppe mennesker som jeg ellers ikke møter ofte, i hvert fall ikke til så åpen og dyp samtale. Jeg har intervjuet foreldre som lever et godt stykke unna kirken, men som likevel har en relasjon til kirken på sin måte. Jeg håper at mitt bidrag kan bidra til kunnskap og bevisstgjøring, svarer Klemmetsby.

LES MER: Magefølelsen avgjør dåpsspørsmålet

Sterke trender

– Hva vil Bispemøtet bruke Klemmetsbys prosjektarbeid til, preses Helga Haugland Byfuglien?

– Hans materiale samsvar i stor grad med KIFO-rapporten om dette temaet. Det handler om at folk har en mer individualisert tilnærming til tro og livsriter, og om at flere enn før opplever fremmedgjøring i kirken. Klemmetsby påviser også betydningen av konfirmasjonstiden ved valg av dåp, sier hun.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Byfuglien peker videre på at det for mange unge foreldre ikke lenger er så viktig om barnet deres er døpt eller ikke, og familietradisjoner spiller en mindre rolle enn før.

– Hva venner og søsken gjør betyr er enn det foreldre og besteforeldre har gjort. Dette er sterke trender og utfordringer vi har til felles med våre nord-europeiske søsterkirker. Vi må jobbe videre med alle disse utfordringene, og bidra til at folks møte med kirken blir så godt som mulig, svarer Bispemøtets leder.

Hun understreker at Den norske kirke nå arbeider med ny dåpsliturgi og satser mer enn noen gang på trosopplæring.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter