Nyheter

Kirken frykter for homofile i Uganda

Mellomkirkelig råd for Den norske kirke (MKR) er dypt bekymret over innstramningene i lovverket mot homofile i land som Uganda, Nigeria, India og Russland.

– Når kristen tro brukes for å legitimere menneskerettighetsbrudd, hviler det et spesielt ansvar på kristne kirker for å kritisere og bekjempe dette, skriver Mellomkirkelig råd i en uttalelse.

I løpet av kort tid har både Nigeria og Uganda vedtatt strengere straffer mot homofili. Av frykt for å skade sine samarbeidspartnere blant annet i Uganda, har Mellomkirkelig råd hittil ikke gått ut med offentlig kritikk. Men etter at Ugandas president Yoweri Museveni mandag undertegnet landets nye og strenge lover mot homofili, er de blitt oppfordret til å gå offentlig ut med sin støtte.

– En sentral del av kirkens oppdrag er å beskytte undertrykte mennesker. Enhver krenkelse og forfølgelse på grunnlag av seksuell orientering og kjønnsidentitet representer et brudd med vårt kristne menneskesyn, heter det i uttalelsen.

Rådet uttrykker dyp uro over at lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT) umenneskeliggjøres og at deres menneskerettigheter er under økende press. Ifølge FN er seksuell omgang mellom personer av samme kjønn ulovlig i over 76 land, og homofile utsettes for hatkriminalitet, brudd på rett til forsamlingsfrihet og retten til privatliv.

Rådet påpeker at kirkene må bekjempe stigmatisering, diskriminering og rettsforfølgelse på grunnlag av seksuell orientering og kjønnsidentitet, både når det skje i kirkelige sammenhenger eller i samfunnet for øvrig.

Kirken roser norske myndigheter for deres internasjonale arbeid og samarbeid med trosbaserte aktører. Mellomkirkelig råd mener at fortsatt innsats på dette feltet dette kan bidra til å sikre rettighetene til homofile og lesbiske både internasjonalt og i Norge.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter