Kirke

– Kirken bør bli som et karatestudio

Kristne har ofte et sadomasochistisk forhold til korset, mener Mark Scandrette. Han foreslår at kristne bør trene på å leve som Jesus, istedenfor å skamme seg over egen utilstrekkelighet.

– Alt for ofte er kirka en forelesningssal. Den bør bli mer som et karatestudio, et sted der man trygt kan prøve og feile, sier forfatter Mark Scandrette.

Sammen med kona Lisa leder han ReImagine i San Francisco, et senter for kristen trospraksis som tilbyr kurs og ressurser for å anvende åndelig visdom i hverdagen. Forrige helg besøkte de Norge, i forbindelse med tiårsjubileet til Etter Kristus, som tilhører organisasjonen Areopagos.

Mark Scandrette mener kristne har nok kunnskap. Det er på tide å praktisere.

– Vi har mye informasjon, men å tro de riktige tingene er ikke nok til å forandre livet, sier Scandrette.

LES MER: Feirer ti år med kristne trospraksiser

Liv og lære

Som ung pastor i San Francisco på begynnelsen av 2000-tallet, var Mark Scandrette overbevist om at menneskers liv ville bli forandret hvis forkynnelsen hans var god. Selv ville han være den mest dynamiske forkynneren av alle.

– Jeg forberedte meg til søndagen mesteparten av uka, og talene ble som bokrapporter der jeg fortalte forsamlingen hva jeg hadde lest. Men verken jeg eller de som lyttet ble særlig forandret av det, sier Scandrette.

Da han introduserte seg som pastor utenfor kirka, forstod han at det folk virkelig brydde seg om var livet kristne levde. Ofte ble kristne oppfattet som dømmende og hyklerske.

– Hvis måten vi lever på ikke er attraktiv, da har vi et problem, tenkte Scandrette.

Gapet mellom eget liv og Jesus i evangeliene frustrerte ham. Scandrette sendte en invitasjon til flere venner som følte det samme.

– Vi hadde vært gode kirkegjengere, men det virket ikke – vi ble ikke annerledes. Jeg spurte: Hva om vi ikke bare tilber Jesus, men også lar ham være rabbien og guruen vår?

Forslaget fra Scandrette var at de skulle begynne med å følge én av Jesu formaninger fra evangeliene. Som unge idealister falt valget på den de oppfattet som vanskeligst: Selg det du eier.

– Vi var 30 personer som hver uke tok et nytt steg. Den ene uken gikk vi gjennom alle klærne våre og ga bort halvparten. Den neste gikk vi gjennom bøkene våre. Troen gikk fra å være noe teoretisk til noe praktisk, forteller Scandrette.

– Var det ingen som angret på den unge idealismen når de ble eldre?

– Det var et eksperiment for å se hva vi var villige til å risikere og hva vi kunne lære av det. Jeg tror vi erfarte verdien av å leve enkelt og å dele med hverandre, sier Scandrette.

Praktiske øvelser

Siden har det blitt mange flere eksperimenter. Gjennom senteret ReImagine har Mark og Lisa Scandrette arrangert månedlige kurs der Jesu liv og lære testes ut gjennom praktiske øvelser, som å sette opp budsjett over privatøkonomi, faste fra digitale medier, jobbe mot moderne slaveri, feste med uteliggere og hjeloe hverandre til å be folk om tilgivelse. Det har fått navnet «jesusdojo», der «dojo» er et japansk ord som brukes om treningsrommet i kampsport.

Den grunnleggende innsikten, som Mark har delt gjennom fem bøker, er at Jesus kaller mennesker til et praktisk liv. Ofte forbinder man ordet «tro» med «å tenke riktige tanker», men for Jesus handlet tro om å leve i tråd med virkeligheten, mener Scandrette.

Etter 20 år kan Scandrette merke en utvikling i kirken der interessen for trospraksis har blitt større.

– Men ofte forventes det at lederne stiller med liturgi, forkynnelse og musikk og at forsamlingen kommer og lytter. Kirken er sjelden et godt rom for å praktisere troen. Folk bør oppmuntres til å være i mindre grupper der man kan være ærlig og der det er trygt å prøve ut nye ting, sier Scandrette.

Mark og Lisa Scandrette håper kirka blir kjent som et sted der mennesker på en praktisk måte kan lære å leve et godt liv i troen på Gud.

– Hvis du bekymrer deg, er skjermavhengig eller strever med å tilgi, så skal kirka være der for å hjelpe deg. Gjennom kirka kan man lære å leve på en annen måte og få hjelp til å oppleve tilfredshet, medlidenhet og forsoning.

– Hvordan er det annerledes fra at kirka er en eneste stor selvhjelpsbok?

– Jeg tror selvhjelpsbøker finnes fordi folk er desperate etter praktiske løsninger på livets problemer. Men selvhjelp handler om å forbedre livet etter mitt eget ønske. Åndelige øvelser og modning handler derimot om å praktisere det livet Gud inviterer inn i.

Skam

Et av problemene, mener de, er at kristne i Skandinavia og USA er eksperter på å skamme seg.

– Vi har nesten et sadomasochistisk forhold til Jesus. Vi leser om han, skammer oss over at vi ikke lever som vi burde, og løper til korset hvor vi takker for at Jesus døde for oss «elendige syndere». Men det gjør ikke at vi lever bedre, sier Scandrette.

Istedenfor mener de man bør ta Jesu ord på alvor når han sier: «Ta mitt åk på dere og lær av meg, for jeg er mild og ydmyk av hjertet, så skal dere finne hvile for deres sjel. For mitt åk er godt og min byrde lett.»

– Jesus snakket om livet slik det faktisk fungerer. Livet blir bedre hvis man tilgir. Man føler seg bedre når man selger av eiendommen sin og gir til de fattige. Å elske sine fiender fungerer bedre enn å hevne seg på dem, sier Scandrette.

LES OGSÅ:

---

Mark og Lisa Scandrette

  • Leder senteret ReImagine i San Francisco, som tilbyr kurs og ressurser for å anvende åndelig visdom i hverdagen.
  • Mark Scandrette har skrevet bøkene Practicing the Way of Jesus: Life Together in the Kingdom of Love (Jesusveien på norsk), Free: Spending Your Time and Money on What Matters Most, Soul Graffiti: Making a Life in the Way of Jesus. Sammen har Mark og Lisa Scandrette skrevet boken Belonging and Becoming: Creating a thriving family.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke