Nyheter

Kirkemøtet avviste å utsette vigselssaken

Mindretallet ønsket mer utredning av likekjønnet vigsel, men ble nedstemt.

TRONDHEIM: Bare 31 av 114 fremmøtte delegater på Kirkemøtet ønsket mer utredning før et eventuelt vedtak om likekjønnet vigsel i Den norske kirke.

– Jeg vil sterkt anbefale for kirkens fremtid at vi tar oss tid til det, sa Øivind Benestad fra Agder og Telemark bispedømme.

Han har i årevis vært den mest profilerte motstanderen mot likekjønnet vigsel i Den norske kirke. Argumentasjonen går på konsekvensene for barns rettigheter og hvilke bioteknologiske implikasjoner et endret syn på ekteskapet vil få.

LES MER: Fortsetter å kjempe mot flertallet i vigselssaken

– Vi har utredet mer enn nok

Utsettelsesforslaget fikk imidlertid hard motstand:

– Denne saken har vi behandlet igjen og igjen og igjen og igjen. Dette er utredet mer enn nok, sa Leif Christian Michelsen fra Stavanger bispedømme.

– Jeg vil avvise å utsette saken. Som Bispemøtet har påpekt, er det vanskelig å se for seg utredninger som gjør at uenighetene i denne saken vil bli borte, sa Kristin Gunleiksrud Raaum fra Oslo bispedømme.

Hun er også styremedlem i Åpen folkekirke, som hadde likekjønnet vigsel som sin mest profilerte sak under kirkevalget høsten 2015. Raaum er også én av tre kandidater til ledervervet i Kirkerådet.

TRYGVE W. JORDHEIM OM HOMOFILISTRIDEN: Kompromissets time er kommet

– Barns situasjon og rettigheter

Et mindretall i liturgikomiteen ønsker utsettelse av saken, som har vært den store saken i media foran Kirkemøtet:

«Kirkemøtet ber om at det blir lagt fram en bredere utredning av saken, med særlig fokus på konsekvensene av likekjønnet vigsel for barns situasjon og rettigheter, og for kirkens helhetlige teologi om familien.»

GRAFIKK: Alt om Kirkemøtets medlemmer

Vil sikre reservasjonsrett

13 av de 25 medlemmene ønsker derimot å gjøre et vedtak som kan føre fram innføring av en ferdig liturgi i januar 2017, som er neste gang Kirkemøtet samles:

«Et flertall i Kirkemøtet mener at det i tillegg til dagens liturgier for ekteskap og forbønn for borgerlig inngått ekteskap mellom kvinne og mann, må utarbeides tilsvarende liturgier som inkluderer likekjønnede par og som kan brukes overfor alle par.»

Debatten om flertallets forslag fortsetter lørdag formiddag. I dette forslaget ligger det inne en reservasjonsrett for kirkelig ansatte som ikke ønsker å medvirke ved likekjønnet vigsel, samtidig som det understrekes at alle kirker og alle menigheter må være åpne for alle som ønsker å gifte seg.

LES MER: Varsler mer homofilistrid

Møtes én gang i året

Saken skal behandles i plenum i to minst omganger.

Kirkemøtet 2016 startet sist onsdag og avsluttes tirsdag. Kirkemøtet er Den norske kirkes øverste organ og samles én gang i året. Medlemmene representerer kirkens elleve bispedømmer og velges for fire år.

HISTORISK GJENNOMGANG: Kirkens homofilistrid fra 1992 og fram til kirkevalget 2015

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter