Nyheter

Kirkelig organisering tar fart

Arbeidet med ny kirkelig organisering setter fart, og det er etablert et prosjekt med et hovedutvalg samt fire arbeidsgrupper. Et konkret forslag skal være klart om et drøyt år.

– De siste 20 årene er det gjort mange og lange utredninger av kirkelig organisering. Denne gangen er det et spisset utredningsmandat med et mål om å finne fram til et felles arbeidsgiveransvar for alle tilsatte i lokalkirken, sier direktør i Kirkerådet, Ingrid Vad Nilsen, i en pressemelding.

Går inn i en ny fase

– Vi går inn i en svært spennende og avgjørende fase. Finner vi en modell som Kirkerådet kan anbefale, blir det en bred høring i 2021 før behandling på Kirkemøtet i 2022. Målet vårt er å drive så kostnadseffektivt som mulig og frigi mest mulig ressurser til kirkens kjernevirksomhet lokalt, sier Vad Nilsen.

I 2019 ba Kirkemøtet Kirkerådet om å legge en plan for arbeidsgiverorganisering og den øvrige kirkeordning. I desember 2020 skal det foreligge et forslag til kirkelig organisering som tar utgangspunkt i et nivå mellom fellesråd og bispedømme som felles arbeidsgiver for alle ansatte som arbeider på lokalt plan i den lokale kirke.

– Det er fint at arbeidet med kirkelig organisering nå går inn i en ny fase med grundige, men ikke for lange prosesser. Det er viktig at alle berørte parter er invitert til å bidra, sammen med personer med særlig kompetanse, sier preses Helga Haugland Byfuglien.

Hovedutvalg og fire arbeidsgrupper

Arbeidet organiseres med et hovedutvalg, ledet av organisasjonspsykolog og konserndirektør i Vy, Morten Müller-Nilssen. I tillegg til hovedutvalget, skal fire arbeidsgrupper se nærmere på arbeidsgiverorganisering, biskopens tilsyn, valgordninger og forholdet kirke/kommune. Underveis i arbeidet blir det fagkonsultasjoner og møter med ulike grupper av berørte, står det i pressemeldingen.

– Kirkerådet har gitt et modig og nødvendig mandat. Med bredt sammensatte utvalg og gode samhandlingsarenaer gjennom 2020 skal vi sammen klare å finne gode løsninger som sikrer best mulig organisering, styring og drift av kirken, til beste for alle oss som bruker kirken og for alle som jobber her, sier Müller-Nilssen.

Medlemmene i de ulike arbeidsgruppene representerer en stor bredde i kompetanse, kirkelig og faglig ståsted og geografisk spredning i Den norske kirke.

– Jeg er veldig glad for at så mange har sagt ja til å være med i dette arbeidet. Det lover godt at det er mange som er motivert for å sette av tid og krefter for å få dette til, sier Vad Nilsen.

LES MER OM DEN NORSKE KIRKE:

• Kirkevalget handler ikke bare om Kirkemøtet, skriver Alf Gjøsund.

• Ungdommens kirkemøte vil at kirken skal velge unge til stillinger der mer erfarne i dag blir prioritert.

• Bispemøtet har valgt å nominere forhåndsfavoritten Olav Fykse Tveit til ny preses.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter