Kirke

Kirkelig nei til Jerusalem

Langt over tusen personer har signert et opprop mot Trumps ambassadeflytting. – Jeg vil mobilisere alle gode krefter, sier initiativtaker.

– Jeg ønsker å sette søkelyset på internasjonal lov og rett og på rettferdighet. FN sier at Jerusalem skal være en by for de tre religioner og to folk, sier sokneprest i Strindheim menighet, Lise Martinussen.

Kirkeopprop

Hun er initiativtaker til et kirkeopprop på Facebook. På torsdag sa Martinussen til Dagsavisen, som først omtalte saken, at over tusen mennesker hadde skrevet under på oppropet. Siden har mange hundre slengt seg på. Oppropet sier at prester og kirkelig ansatte slutter opp om «uttalelsen fra kirkelederne i Jerusalem, Det lutherske verdensforbund, Kirkenes verdensråd og Den katolske kirke som er samstemte i å reagere med dyp bekymring over USAs president sin politikk.»

Hvordan tolker du den store oppslutningen?

– Det sier noe om folks ønske om rettferdighet, og at forståelsen for det palestinske folks situasjon er stor, sier Martinussen.

Guddommelig plan

Tidligere i desember besluttet USAs president Donald Trump å flytte landets ambassade til Jerusalem, og dermed anerkjenne byen som Israels hovedstad.

Dette har vekket sterke reaksjoner på begge sider av konflikten. På onsdag skrev Vårt Land at mange jubler for Trump og Jerusalem fordi de betrakter de siste ukers hendelser som et ledd i Guds plan.

– Det er en guddommelig, historisk plan som overstyrer det man måtte tenke om internasjonal politikk, sa professor emeritus Helge Steinar Kvanvig.

Israels rett

Rolf Gunnar Heitmann er generalsekretær i Den Norske Israelsmisjon, og har ikke signert oppropet.

– Jeg mener det er et lands egen rett til selv å definere hvor hovedstaden sin skal ligge, og Israel har selv sagt at de vil ha Jerusalem, sier han.

Samtidig sier han at han forstår hvor delikat situasjonen er, spesielt fra palestinsk side. Flere av organisasjonene som oppropet henviser til, er blitt kritisert av flere, blant annet av Vårt Land på lederplass, for å ha en for ensidig tilnærming til Israel-konflikten. Det er også derfor Heitmann mener det kirkelige oppropet ikke er veien å gå.

Vil ikke gi sin støtte

– Denne type uttalelser skjerper konflikten, heller enn å dempe den. Man sementerer situasjonen når man gir sin ubetingede støtte til én part i en så komplisert konflikt, sier Heitmann.

Ifølge misjonslederen er flyttingen til Jerusalem en helt naturlig konsekvens av Israels eget ønske.

– Man må lytte til begge sider, og det virker ikke som kirken alltid gjør det før de uttaler seg. Dermed blir det en skyttergravskrig, og det er ikke særlig konstruktivt for å bidra til en fredelig løsning.

Vil du skrive under oppropet?

– Nei, jeg vil ikke støtte denne type politiske utspill. Veien videre er å skape et rom for forhandlinger, også om de områdene som er omdiskuterte.

Onkel USA

Initiativtaker Lise Martinussen sier at kristne må «være frimodige på at vi forholder oss til internasjonal rett».

– Jeg opplever situasjonen som at to parter sitter rundt forhandlingsbordet, og så kommer en onkel og deler ut vinnerkortet til den ene parten, sier hun og sikter til Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israel hovedstad.

Oppropet vil bli offentliggjort 28. desember.

– Er det noen spesifikke organisasjoner du vil ha med på laget?

– Jeg har ikke tenkt på den måten. Jeg vil mobilisere alle gode krefter, og så får folk bestemme selv om de vil være med eller ei.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke